Teus van Houwelingen, Duurzaam Giessenlanden

Dossier Duurzaam & Energie geplaatst op woensdag 24 augustus 2016

Trefwoorden: duurzaam

De gemeenteraad van Giessenlanden is duidelijk: we willen een duurzame gemeente zijn! Dan hebben we het over energie en grondstoffen, maar ook over zorg voor alles wat groeit en bloeit, en maatschappelijke rechtvaardigheid.. Kortom: we moeten de aarde niet uitputten en andere mensen en landen niet uitbuiten.

Als gemeente zijn we hier natuurlijk al langer mee bezig. Want het onderwerp is niet nieuw. Zo zijn veel woningen en bedrijven inmiddels van zonnepanelen voorzien. Ook heeft onze straatverlichting led-lampen en is er een aantal laadpalen voor elektrische auto’s. Ook worden de nieuwe dorpshuizen annex scholen in Hoogblokland en Noordeloos extra energiezuinig gebouwd.

Daarnaast kozen we twee jaar geleden al voor een nieuwe manier voor het inzamelen van afval. De vraag: “Hoe komen we het gemakkelijkst (goedkoopst) van die rotzooi af?” staat niet langer centraal. Maar juist: “Hoe vinden we een nuttige bestemming voor al die spullen?”. We zien afval nu als grondstof. Voor glas, GFT en papier deden we dat al langer. Maar nu dus ook voor plastic, blik en kartonnen verpakkingen.

Dit zijn een paar voorbeelden uit een reeks aan duurzame initiatieven. In oktober gaan we weer met de gemeenteraad praten over hoe hoog we de lat willen leggen. Daarbij zijn de afspraken richtinggevend die Nederland in Parijs maakte over milieu en duurzaamheid. Als het aan het college ligt, formuleren we voor onszelf en onze inwoners ambitieuze maar realistische doelen. Om deze vervolgens de komende jaren te realiseren. Laten we dit thema serieus nemen, want het milieu is er van en voor ons allen.

Enkele tips voor de verpakkingencontainer: prop geen plastic zakken in een leeg blik, want dat kan de machine, die de tientallen verschillende metalen en kunststoffen sorteert, niet verwerken. Ook landbouwplastic hoort er niet tussen. Net zo min als kartonnen dozen, oude tuinstoelen of plastic speelgoed. Alleen lege verpakkingen.

Als we elk ons steentje bijdragen, werken we samen aan het behoud van de aarde, en het levert nog geld op ook.

 

 

 

 

 

 

 

Teus van Houwelingen, Wethouder Giessenlanden


 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Teus van Houwelingen, Duurzaam Giessenlanden' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap