Ambulancedienst en HAP's leggen werkafspraken vast

Dossier Wmo & Zorg geplaatst op dinsdag 23 februari 2016

Trefwoorden: ambulancedienst, gezondheidszorg, huisartsenpost

De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en de drie huisartsenposten (HAP's) in hetzelfde verzorgingsgebied hebben hun samenwerking in detail vastgelegd. Doel is dat iedere patiënt in de avonden, nachten en weekenden zo snel mogelijk de best passende hulp krijgt.
 
Samenwerkingsafspraken
Ambulancezorg en huisartsenzorg grenzen nauw aan elkaar en overlappen elkaar deels. Het is daarom belangrijk dat de zorgverleners goed van elkaar weten wie wat doet, waar ieders verantwoordelijkheid begint en eindigt en hoe ze patiënten aan elkaar overdragen. Daarom hebben de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en de drie HAP's in het gebied de samenwerkingsafspraken nauwgezet op papier gezet.
De werkafspraken gelden voor de acute zorg buiten kantoortijden. In die uren kiezen patiënten die ziek of gewond zijn, niet altijd meteen het juiste kanaal om hulp te vragen. Wie 112 belt, kan soms beter door de HAP worden geholpen en andersom.
Welke zorgverlener is de juiste in de betreffende situatie, of welke is misschien toevallig al heel dichtbij de patiënt? Hoe dragen de 112-meldkamer en de HAP telefonisch patiënten aan elkaar over? Hoe doet een huisarts datzelfde 'in het veld', wanneer de ambulance arriveert? Waar begint en eindigt dan ieders verantwoordelijkheid? Dat is in de afspraken allemaal vastgelegd.
 
Vastleggen
,,Ik vind het in de praktijk soms best lastig", zegt medisch directeur John Geurts van de Regionale Huisartsenpost Drechtsteden. ,,Je staat aan het bed van een patiënt, de ambulance arriveert. Het ambulancepersoneel is veel bedrevener in sommige acute handelingen dan ik, maar ik ben als arts nog eindverantwoordelijk. Wie is op dat moment precies 'waarvan'? Dat soort vragen heeft in dit convenant een heel goede plek gekregen." Zijn collega Puck Fillekes, algemeen directeur van Huisartsenzorg Gorinchem e.o. vult aan: ,,De samenwerking was weliswaar al heel goed en je komt er eigenlijk altijd samen wel uit. Maar je moet dergelijke zware verantwoordelijkheden nu eenmaal ook op papier vastleggen en dat is nu heel goed gebeurd."
 
Voorbeeld
Hans Janssen, directeur Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid: ,,Juist nu er in de acute zorgketen landelijk veel aan het schuiven is, en onze meldkamer zich bovendien voorbereidt op samenvoeging met die van Rotterdam, is het belangrijk om te weten waar iedereen staat. Wij zijn daarom blij met deze afspraken." In het verzorgingsgebied van Huisartsenpost 't Hellegat zijn twee ambulancediensten actief: Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Directeur Jacqueline van Bree: ,,Als basis voor dit stuk, hebben we de afspraken gebruikt die er voorheen al lagen met Rotterdam-Rijnmond. Maar dit nieuwe convenant is nu zo gedegen en uitgebreid geworden, dat Rotterdam-Rijnmond al een tijdje reikhalzend meekijkt omdat ze er ook graag hun voordeel mee willen doen. Dat is voor ons dan ook weer handig." Janssen: ,,Ik denk dat veel regio's dit voorbeeld graag zullen willen volgen."
 
Bron: Stad Gorinchem van 17 februari 2016

 

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap