Giessenlanden koploper met LED straatverlichting

Dossier Duurzaam & Energie geplaatst op donderdag 3 september 2015

Trefwoorden: blauwzaam, duurzaamheid, led verlichting

De Giessenlandse wethouders Van Houwelingen en Akkerman hebben op maandag 24 augustus jl. het startsein gegeven voor de vervanging van alle traditionele straatverlichting voor lichtmasten met LED-armaturen. Daarmee is Giessenlanden één van de eerste gemeenten in Nederland die de openbare verlichting volledig uitvoert met energiezuinige LED-armaturen.  
 
De gemeente Giessenlanden vervangt voor eind 2016 alle ruim 3700 armaturen. Daarmee wordt de Giessenlandse openbare verlichting nog energiezuiniger, is er minder lichtvervuiling en gaan de onderhoudskosten omlaag. Het college heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Door de vervanging van de openbare verlichting bespaart de gemeente niet alleen veel energie, maar voldoet ze ook aan de gestelde CO2-reductie doelstelling binnen het Energieconvenant dat is aangegaan met stichting Blauwzaam. 
 
Dubbele besparing
Naast het vervangen van armaturen door LED-armaturen vervangt de gemeente ook een deel van verouderde lichtmasten in de openbare ruimte. Voor het totale project heeft de gemeenteraad 1,8 miljoen beschikbaar gesteld. De gemeente verwacht met de overgang naar LED-verlichting circa 40% energiebesparing en circa 45% aan besparing op onderhoudskosten op de openbare verlichting te realiseren. Harmen Akkerman, wethouder Beheer en Onderhoud en Teus van Houwelingen, wethouder duurzaamheid: ’Giessenlanden draagt hierdoor bij aan een beter milieu en het is ook nog eens goed voor onze eigen portemonnee. We besparen ruim 50.000 euro per jaar door deze vernieuwing.’ 
 
Inwoners denken mee Tijdens de uitvoering van het project wordt speciale aandacht besteed aan de verlichting van dorpskernen en bijzondere locaties. Inwoners en dorpsraden worden betrokken bij de keuzes die hier mogelijk zijn. Zij kunnen dan bijvoorbeeld aangeven welke locaties juist extra verlicht mogen worden of welke juist niet. De ideeën van inwoners neemt de gemeente mee bij de definitieve plannen. Ook de ervaringen naar aanleiding van de eerder uitgevoerde pilot worden hierin meegenomen.
 
Uitrol
Alle armaturen en het grootste deel van de lichtmasten worden stapsgewijs vervangen. Allereerst is de verlichting in het buitengebied aan de beurt. Dit zal eind 2015 gereed zijn. Daarna volgt het grootste deel van de verlichting binnen de bebouwde kom. 

 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Giessenlanden koploper met LED straatverlichting ' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap