‘A15 moet verbreed worden’

Dossier A27/A15 geplaatst op donderdag 24 november 2011

Trefwoorden: a15, files

‘A15 moet verbreed worden’

A15 Rivierenland loopt vast! Deze conclusie, benadrukt met een dikke uitroepteken, trekt Kamer van Koophandel Midden-Nederland naar aanleiding van een quickscan die zij heeft laten uitvoeren door een gespecialiseerd bureau uit Vught.

Capaciteit

Uit dit kortlopende onderzoek naar reistijdverlies op de A15 tussen Gorinchem en knooppunt Valburg blijkt dat de snelweg ter hoogte van Rivierenland haar maximale capaciteit heeft bereikt qua verkeersaanbod. Vooral tussen de knooppunten Deil en Valburg is dat het geval. Ter hoogte van knooppunt Gorinchem is volgens de KvK sprake van verminderde doorstroming.

Dichtslibben

,,We zien de A15 dagelijks met eigen ogen dichtslibben”, sprak Wieneke Buurman maandagmiddag nadat ze de onderzoeksresultaten in ontvangst had genomen. ,,Het is een goede zaak dat het wordt onderbouwd met harde onderzoeksgegevens. Op die manier kunnen we het hoger op de prioriteitenlijst krijgen op het ministerie in Den Haag.” Buurman is wethouder in Geldermalsen. Namens Regio Rivierenland zit ze de programmaraad Bereikbaarheid voor. Ruben Hurenkamp, als regiocoördinator werkzaam voor KvK Midden-Nederland, lichtte de onderzoeksresultaten toe. Na eerst te hebben uitgelegd waarom de Kamer van Koophandel deze quickscan heeft laten uitvoeren. ,,Ten eerste omdat Rijkswaterstaat de verkeersdrukte niet permanent controleert en daarnaast omdat het bedrijfsleven meer fileproblemen ervaart.” De doorstromingsproblemen blijken inderdaad te zijn verergerd. In de ochtendspits in westelijke rijrichting waarbij de files zich concentreren tussen Dodewaard en Wadenoijen en in de avondspits vanzelfsprekend de andere kant op, met name tussen Deil en Echteld. Voor wie dagelijks vaststaat zal dit geen verbazing wekken.

Initiatief

,,We zijn toe aan maatregelen. Het is een ernstig probleem, dat onder andere door de toekomstige aanleg van de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam en het doortrekken van de A15 tot de A12 steeds groter wordt”, aldus KvK-voorzitter Michaël Kortbeek.
Hij kondigde aan dat het bedrijfsleven het initiatief neemt tot een gezamenlijke lobbyorganisatie (in samenwerking met vakbonden, belangenorganisaties en het midden- en kleinbedrijf) die gericht acties onderneemt om structurele oplossingen te realiseren. ,,De A15 zal verbreed moeten worden. Op de lange termijn is dat de beste remedie. Op korte termijn kan je denken aan bijvoorbeeld spitsstroken en informatiepanelen.”

Corridor

Er wordt gepleit voor oplossingen voor de hele A15-corridor. ,,Alleen de handen ineenslaan voor de regio Rivierenland heeft geen zin. De A15 loopt dwars door Nederland. Je moet de verkeersopstoppingen over de hele lengte aanpakken.” Omdat andere drukke snelwegen en knelpunten een hogere prioriteit hebben ligt nog een schone taak weggelegd het ministerie van de noodzaak te overtuigen.

Bron: Het Kompas van 24 november 2011
  

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op '‘A15 moet verbreed worden’' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap