Schakel geportretteerd bij NOS Politiek 24

Dossier Noordeloos geplaatst op zaterdag 31 oktober 2009

Trefwoorden: documentaire

Schakel geportretteerd bij NOS Politiek 24

Wie Maarten W. Schakel zegt, zegt in één adem ‘burgemeester’. En dan pas onderwijzer, verzetsstrijder, Tweede Kamerlid.  Want als er één functie als een rode draad door het leven van deze voormalige politicus loopt, dan is het wel die van eerste burger. Een functie die hij op de kop af 40 jaar zou uitoefenen. Het digitale tv-zender NOS Politiek 24 zendt op 13 november 2009, zijn sterfdag, een documentaire uit over deze markante politicus. 

Afgelopen dinsdag werd de documentaire in Noordeloos gepresenteerd aan de pers m.m.v. de gemeente Giessenlanden. Eén van de sprekers was de voormalige fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer Willem Aantjes en zoon Maarten Schakel jr. Daarvoor sprak NOS-journalist / documentairemaker Peter Donk-Hoeflaak met familieleden, oud-collega’s en vrienden van wijlen Schakel. Ook had hij toegang tot het privé foto- en filmarchief van de geportretteerde. Het resultaat is onder de titel ‘Maarten. W. Schakel, het politieke leven van een polderjongen’, voor het eerst te zien op 13 november om 19.00 uur op NOS Politiek 24 en op www.politiek24.nl

Gevangen genomen
Toen Peter Donk-Hoeflaak de politicus Schakel als jong regionaal journalist in de jaren ‘80 voor het eerst ontmoette, had Maarten Schakel er al een lange loopbaan opzitten. Deze begon aanvankelijk als onderwijzer, tot dat Schakel in 1943 in het verzet ging. Als een wonder overleefde hij de oorlog door in 1945, nadat hij door de Duitsers gevangen was genomen, vlak voor zijn executie te ontsnappen uit een politiecel in Schoonhoven. Na de oorlog solliciteerde Schakel naar het burgemeesterschap van de drie dorpen Noordeloos, Hoogblokland en Hoornaar (in 1986 opgegaan in de gemeente Giessenlanden.  Op 1 januari 1946 werd hij benoemd, waarmee hij de jongste burgemeester van Nederland werd. Hij zou dit ambt tot 1986 in dezelfde drie gemeenten vervullen. Daarnaast was hij tussen 1964 en 1981 lid van de Tweede Kamer voor de ARP die later opging in het CDA.

Nooit vertoonde beelden
In documentaire verhalen tal van direct betrokkenen over het enerverende leven van Schakel. Onder wie zijn zoon Maarten Schakel jr en de Annie Bikker-Schakel, de zus van Schakel sr. Ook voormalige landelijke politici halen herinneringen op aan deze oud-politicus. Zo vertelt oud-premier Dries van Agt over de wijze waarop Schakel in de jaren zeventig het toenmalige CDA / VVD kabinet Van Agt / Wiegel redde. Ook CDA-partijgenoot en vriend Willem Aantjes en wijlen commissaris van de Koningin Schelto Patijn komen uitgebeid aan het woord. De sprekers worden in de documentaire afgewisseld met beeldmateriaal van Schakel zelf. Daaronder nooit vertoonde beelden van Schakel met Prins Bernhard, afkomstig uit het privé-archief van Schakel waar Peter Donk-Hoeflaak als eerste journalist toegang toe kreeg.
Bron: Internetkrant van Z-H van 28 oktober 20009
Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap