Column Ad van Duin, '(Verdonk)eremanen'

(Verdonk)eremanen

Tweede- Kamerlid Rita Verdonk overtrad in de jaren tachtig de wet toen ze meedeed aan blokkades bij de ontruiming van een krakersbolwerk in Nijmegen, schreef het weekblad Vrij Nederland. Uitlatingen van Rita Verdonk in het tv-programma Knevel en Van den Brink waren voor Vrij Nederland aanleiding terug te komen op een publicatie van dit blad, twee jaar geleden.
Verdonk zei bij Knevel en Van den Brink voor de televisie: "Ik heb nog nooit in krakerskringen verkeerd, ik heb nog nooit wat te maken gehad met kraken. Ik keurde toen kraken af, en dat doe ik nog steeds. Tuurlijk heeft iedereen wel wat gedaan in zijn jeugd waarvan je zegt, nou ja goed, zou ik nu niet meer doen, maar niet met stenen gooien, geen inbraken, geen mensen bedreigen, daar ligt toch wel heel duidelijk de grens." Vrij Nederland schreef dat Verdonk deelnam aan een zitblokkade en meeliep in demonstraties. In het artikel in Vrij Nederland van 2006 komt Verdonk, toen nog minister van Vreemdelingenzaken, ook zelf aan het woord: "Ik was een actievoerder." Over de ontruiming in Nijmegen zei zij: "Ik was tegen die parkeergarage. Waarom moesten er huizen verdwijnen als er elders in de stad garages halfleeg stonden? Ik maakte gebruik van mijn recht om te demonstreren".

'Koekoeksjong'
De VVD haalde in 2002 Verdonk binnen, maar al gaande ontpopte zij zich als een 'koekoeksjong' en probeerde een ieder die te veel in haar omgeving kwam uit het liberalennest te drukken. Gelukkig kregen het bestuur en de fractie door dat deze dame een eigen agenda heeft. Ruzie, roddel en een rechtszaak. Het lijkt de LPF wel! Het rommelt binnen Verdonks Trots op Nederland. De politica beschuldigde haar voormalig adviseur Ed Sinke van het wegsluizen van campagnegeld naar rekeningen van zijn eigen bedrijven. Volgens Sinke bleef Verdonk maar geld uitgeven dat er niet was en vervolgens beschuldigde ze Sinke ervan dat hij niet goed met het geld omging. TON verkeert financieel in zwaar weer. In een poging het financiĆ«le gat te dichten, laat Verdonk zich voor 10.000 euro per bezoek inhuren voor feesten en partijen.

Gebakken lucht
Een echt verkiezingsprogramma heeft ze nog niet, maar Rita Verdonk doet wel de ene belofte na de andere. Haar motto: minder is beter. Ze doet amper mee aan debatten. Ze heeft geen programma waarop ze kan worden afgerekend. En toch staat Trots op Nederland nog steeds in de peilingen. Ze hoeft alleen maar te zeggen dat ze de files gaat oplossen of een groot deel van de Nederlanders gelooft haar op haar woord. "Remmende Rita is weer niet aanwezig", riep CDA-Kamerlid Ger Koopmans onlangs gefrustreerd tijdens een debat over de kilometerheffing. "Laat wat van je horen, is mijn oproep aan haar."

Minder is beter
Verdonk laat wel van zich horen, alleen niet in Den Haag. Ze reisde de afgelopen tijd het land door en deed de ene belofte na de andere. Rita's motto: minder is beter. Minder ontwikkelingshulp, minder ambtenaren, minder regels, minder gezeur. Minder files wil ze ook, maar juist op dat punt hult ze zich nog in nevelen. "Als ik nu al mijn oplossingen prijsgeef", zegt ze grijnzend, "dan gaan de andere partijen er natuurlijk mee aan de haal. Ik kijk wel uit." Op Rita's file-oplossingen moeten we dus nog even wachten!

Slotakkoord
Rita Verdonk stemde als enige Kamerlid niet in met de redding van Fortis/ ABN-Amro, omdat ze tijdens Algemene Financiƫle Beschouwingen meer details wilde horen. Bij dat debat ontbrak Verdonk vervolgens. "Ik weet niet of ze luistert, maar ik hoop dat ze alsnog overtuigd is geraakt", zei Bos tegen het einde van het debat.
Wie maalt er verder om het PSP-verleden van Rita Verdonk? Ze krijgt alleen weer problemen als haar geheugen steken laat vallen. Rita Verdonk kon het zich niets herinneren, tot haar aanmeldingsformulier opdook, van de links radicale partij. Verdonk was toch niet links, niet rechts, maar recht door zee?
Wat wordt Rita's slotakkoord of gaat zij dat ook allemaal verdonkeremanen?

Ad van Duin, webmaster ( 31 oktober 2008)