Column Henk Bovekerk, 'Het verschil tussen de voor- en de achterdeur'

Het verschil tussen de voor- en de achterdeur

Een opvallende column van wethouder Wout de Jong op de gemeentelijke infopagina in Het Kontakt van donderdag 2 oktober. Overigens – het zal u ook zijn opgevallen – is de leesbaarheid van de pagina een stuk beter geworden. We hopen dat deze verbetering van blijvende aard zal zijn. ’t Is immers van belang dat je, als je je boodschap wilt doorgeven, dat deze ook goed leesbaar is. Al te vaak worden pagina’s en rubrieken in een zodanig ingewikkeld grafisch pakket verpakt dat de tekst niet of nauwelijks is te lezen. Rasters (kleurtjes of een grijstint) hebben meestal een averechtse werking, zoals bijvoorbeeld in het colofon boven aan de gemeentelijke pagina. Dit alles terzijde.
 
Aanleiding
Wethouder De Jong is aan het woord en dat gegeven is aanleiding voor dit stukje. De Jong refereert aan het gebruik van gezond boerenverstand. Daar heeft hij volkomen gelijk aan. Nuchter en zakelijk werken, met boerenverstand dus, bevordert het resultaat in het belang van de inwoners van Giessenlanden. Vóór de verkiezingen heeft onze partij menigmaal aangegeven dat in Giessenlanden het gezonde boerenverstand gebruikt moest worden. CDA’er De Jong, een realistisch bestuurder, heeft dat VVD-advies ter harte genomen! Bravo!
 
Gezond boerenverstand
Columnist De Jong constateert dat het kapitalistische systeem, ,,waarin vrijheid en democratie zeer belangrijk zijn”, moet blijven functioneren. Nu horen we het als VVD’ers eens van een ander: vrijheid en democratie zijn belangrijk! Overigens wisten de liberalen dat ruim vijftig jaar geleden al toen er een volkspartij is opgericht, waarin vrijheid en democratie belangrijke pijlers zijn. Het is buitengewoon goed dat een CDA - wethouder tot de conclusie komt dat je het gezonde boerenverstand moet gebruiken om de vrijheid en de democratie te kunnen waarborgen.
 
Investeren in Giessenlanden
Giessenlanden krijgt als gevolg van de verkoop van het woningbedrijf een flinke schep geld in de kas. In dezelfde column schrijft De Jong ondermeer: ,,We moeten er goed van leven zonder het risico te lopen over een aantal jaren in een armoedeval te geraken.” Hij heeft gelijk! Onder ,,er goed van leven” versta ik dat we het geld besteden in het belang van de Giessenlandse samenleving. Bestuurders die het credo ‘potveren’ hanteren kunnen we niet gebruiken. Zestig miljoen euro, dat is een gigantisch bedrag. Er zullen gemeenten zijn waarvoor Giessenlanden een felbegeerde bruid is, waarmee zij willen samenwerken cq samengaan. De gemeente Giessenlanden mag niet bankroet een huwelijk aangaan, maar er moet wel eerst uit de schatkist worden ‘gegeten’.
 
Geen weg meer terug
Een vraag: wat merken de mensen, die van heel weinig moeten rondkomen, van het binnenlopen van het schip met dubbeltjes? Samengaan met andere gemeenten? Jazeker, dat gebeurt. In het genoemde nummer van Het Kontakt stond een advertentie van De Waard, de drie samenwerkende gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw - Lekkerland. Een realistisch verhaal met ondermeer de opmerking dat ,,herindeling (voorlopig) niet aan de orde is.” Dat geldt volgens mij voor elke kleine gemeente in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Daar waar samenwerking wordt geïntensiveerd is geen weg meer terug. Als gemeenten hun ambtelijke afdelingen samensmelten dan is dat de opmaat naar herindeling, samenvoeging, fusie of welke benaming u ook maar wilt.
 
Via de achterdeur
De situatie is bijzonder: aan de Giessenlandse voordeur wordt herindeling door een grote meerderheid van de gemeenteraad tegengehouden en door de achterdeur wordt de samenwerking binnengehaald.
Ik hecht er buitengewoon aan om dat aan de kiezer duidelijk te maken, op een zakelijke toon. We hebben niets aan schreeuwende bestuurders, die beter weten, maar zichzelf overstemmen door te zeggen dat gemeentelijke zelfstandigheid het hoogste goed, in dit geval, in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden is.
 
 Henk Bovekerk, lid VVD-fractie
(12 oktober 2008)
Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap