Column Arie van Noordenne, 'Populisme'

 

Populisme
 
Hectische tijden beleven wij liberalen. Kenmerk van het liberalisme is de vrijheid van denken en dit ook kunnen en mogen uitspreken via woord en geschrift. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrij snel na het ontstaan van de verlichting in filosofische zin ook het liberalisme ontstond. Tot op de dag van vandaag is het een van de grootste verworvenheden deze vrijheid te mogen ervaren. Tegelijk met onze eerste grondwet van 1798, tijdens de Bataafse republiek, verwierf het toenmalige Nederland deze zegeningen.
Er kwam een rechtvaardig wetboek van strafrecht ( Code Penal ), een uitgebreid burgerlijk wetboek ( Code Civil ) en een scheiding der machten. Niet meer konden onschuldige burgers op last van corrupte gezagsdragers worden gemarteld tot een bekentenis. Kortom: de burger kreeg liberale rechten!
 
Rechtvaardig wetboek
Het voert te ver om hier uit te wijden over het later terugdraaien van een aantal van deze vrijheden toen Koning Willem I de troon besteeg, gelukkig hebben wij vandaag de dag deze verworvenheden van de democratie nog steeds en vinden dat allemaal heel normaal!  
In dit licht bezien kan het ook gebeuren dat in onze partij mensen die zeggen wat zij vinden in botsing komen met wat men ?fractiediscipline? noemt. Juist dan is het een taak van het hoofdbestuur om hierin bemiddelend op te treden en vooral niet te polariseren. U begrijpt het al, ik doel op de jongste crisis met Rita Verdonk. Anderzijds is het ook niet meer dan normaal dat fractieleden, ook al hebben ze ruim 600.000 voorkeurstemmen achter zich, samenwerken conform de gemaakte afspraken. Zeker nu moeten wij liberalen schouder aan schouder gaan staan om onze mooie partij bij elkaar te houden. De gemakkelijkste manier is weglopen, daar zijn echter zelden blijvende successen mee behaald!! Bedenk toch vooral dat zogenoemde ?one issue? politici in feite niets anders doen dan populisme bedrijven, terwijl een land besturen vele malen ingewikkelder is. 
Wees kritisch, spreek dit uit, ga gerust tegen de stroom in, maar blijf toch vooral bij die enige echte liberale partij, onze mooie VVD!!!
 
 Arie van Noordenne
Voorzitter bestuur VVD Giessenlanden 
(najaar 2007) 
Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap