Inwoners en ondernemers kiezen plek ontmoeting

Molenlanden (herindeling) geplaatst op donderdag 17 mei 2018

Trefwoorden: huisvesting

Inwoners en ondernemers kiezen straks zelf waar zij de gemeente Molenlanden ontmoeten. Dat kan bij hen thuis of op de zaak of een locatie in het dorp. Voor het aanvragen van bijvoorbeeld identiteitspapieren worden in het gebied vijf servicepunten ingericht. Dit voorstel bespreken de gezamenlijke gemeenteraden op 30 mei. Een goede dienstverlening en service staan daarbij centraal.

Als een inwoner, ondernemer of vereniging een afspraak met iemand van de gemeente wil maken, dan is het eerste aanbod dat iemand van de gemeente bij hen langs komt. Heeft ergens anders afspreken de voorkeur? Dan kan dat. De inwoner of andere partij kiest dan voor een voorziening in het dorp, zoals een multifunctioneel centrum, dorpshuis of -kamer of voor een van de servicepunten.

Servicepunten
Op een van de vijf servicepunten, waarschijnlijk in Arkel, Bleskensgraaf, Giessenburg, Groot-Ammers en Nieuw-Lekkerland, kunnen inwoners hun identiteitspapieren aanvragen, zoals een paspoort of rijbewijs. Inwoners kunnen deze documenten thuis of op een werkplek ergens in Nederland laten bezorgen of ophalen op een servicepunt.

Bestaande locaties
De gemeenten willen zo veel mogelijk gebruik maken van bestaande panden in de gemeente. Het stadhuis van Nieuwpoort wordt ingericht voor  buitengewone ontmoetingen en vergaderingen. Daarnaast blijft het ook toegankelijk als museum van de Historische Kring Nieuwpoort.
Als vergaderlocatie voor de gemeenteraad en werklocatie voor medewerkers en collegeleden zijn er twee bestaande locaties die geschikt zijn: het gemeentehuis in Hoornaar en De Spil. In het voorstel wordt voor De Spil gekozen. Dit gebouw is centraal gelegen in de nieuwe gemeente Molenlanden en staat nu deels leeg. Dankzij deze keuze kan bestaande ruimte beter worden benut. In De Spil wordt ook het servicepunt ingericht. Daarbij zijn de jaarlijkse kosten voor het gebruik van De Spil inclusief de nieuwbouw lager dan voor het duurzaam aanpassen en gebruiken van het gebouw in Hoornaar.

Duurzame nieuwbouw
De Spil is niet groot genoeg om alles onder te brengen. Molenlanden zet in op een hoge duurzaamheidsambitie. Naast het bestaande pand is het nodig om aanvullend nieuw te bouwen. Direct achter De Spil worden flexibele werkplekken voor medewerkers en collegeleden gerealiseerd in duurzame nieuwbouw op het Melkwegplein. Mogelijk gecombineerd met een nieuwe gemeentewerf. Het gemeentehuis in Hoornaar is volgens de colleges een geschikte locatie voor herontwikkeling.

Reacties op 'Inwoners en ondernemers kiezen plek ontmoeting ' (0)