Giessenlanden vraagt minister overlast A15 en Betuweroute te onderzoeken

Dossier Schelluinen geplaatst op maandag 13 maart 2017

Trefwoorden: bert snoek, brief gemeente

De gemeente Giessenlanden heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu per brief gevraagd om onderzoek te doen naar toenemende geluidsoverlast van de A15 en Betuweroute en waar nodig maatregelen te nemen. Dit is mede namens de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Molenwaard. Ook de provincie Zuid-Holland ondersteunt dit verzoek.
 
Klachten
Sinds de Betuweroute in bedrijf is genomen, krijgen de betrokken gemeenten regelmatig klachten van bewoners en uitingen van zorg over geluidsoverlast en daarmee samenhangend hun welzijn en gezondheid. De overlast neemt steeds verder toe. Zo is het aantal treinen dat per dag over de Betuweroute rijdt, gestegen van 200 treinen per week in 2008 naar 550 in 2014. Recente cijfers zijn niet bekend, maar liggen waarschijnlijk nog iets hoger.
 
Filedruk
Daarnaast neemt de filedruk op de A15 tussen knooppunt Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam steeds verder toe. Van 38.401 kilometerminuten in 2011 naar 59.669 in 2015. Daardoor is er ook steeds meer sluipverkeer via de N214 tussen Papendrecht en Meerkerk.
 
Toename
Met de toename van het aantal treinen op de Betuweroute in combinatie met de hoeveelheid verkeer op de Rijksweg A15 neemt de geluidsoverlast steeds verder toe. Gelet op de groeicijfers en –prognoses van de economie kan vrij zeker worden voorspeld dat de hoeveelheid verkeer op zowel de A15 als de Betuweroute komende jaren verder toeneemt. Hierdoor zal ook de geluidsoverlast toenemen.
 
Onderzoek
De betreffende gemeenten dringen er daarom bij de minister op aan om het ervaren geluidsprobleem door de combinatie van de Betuwelijn en de A15 objectief in beeld te brengen en adequate maatregelen te nemen daar waar geluidsnormen overschreden (gaan) worden.
 
Toelichting van Bert Snoek:
De VVD fractie heeft al geruime tijd aandacht voor dit vraagstuk. Herhaaldelijk heeft de heer Bert Snoek de afgelopen jaren over dit onderwerp gesprekken gevoerd en schriftelijke vragen gesteld om het punt op de ' agenda'  te houden en waar hij kansen zag aan te haken op mogelijkheden/ontwikkelingen om de ervaren overlast van de Betuwelijn en de A15 te beperken. Denk bijvoorbeeld laatst nog aan de acties voor verbreding van de A15 vanuit de Drechtsteden waarbij logischerwijs aandacht is voor o.a. geluid/stikstof bij dergelijke infrastructurele ontwikkelingen.
Tot op dit moment bleek het ontbreken van medewerking van Rijkswaterstaat de bottel-neck. Nu met de diverse klachten van inwoners in de hand en de voorziene groeicijfers van het spoor/rijksweg, is er terecht aanleiding om deze brief naar de Minister te sturen. Met dank aan het College en de betrokken ambtenaren voor hun inspanningen in deze.

 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Giessenlanden vraagt minister overlast A15 en Betuweroute te onderzoeken' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap