Groen licht gemeenteraden voor herindeling Giessenlanden en Molenwaard

Molenlanden (herindeling) geplaatst op vrijdag 25 november 2016 door Fractievoorzitter

Trefwoorden: diversiteit van de kernen, herindeling, herindelingsontwerp

Groen licht gemeenteraden voor herindeling Giessenlanden en Molenwaard

Op dinsdagavond 22 november gaven de gemeenteraden van Giessenlanden en Molenwaard groen licht voor een herindeling tussen beide gemeenten. Dit betekent de start van de vorming van een nieuwe gemeente waarin de diversiteit van de kernen, initiatieven uit de samenleving en innovatieve dienstverlening centraal blijven staan. Een krachtige plattelandsgemeente in een regio in ontwikkeling.
 
Werner ten Kate burgemeester Giessenlanden: “De gemeenteraden hebben op 22 november een besluit genomen dat van groot belang is voor beide gemeenten maar ook voor de toekomst van de Alblasserwaard. Samen zullen we nog beter in staat zijn om de belangen van onze inwoners te behartigen. Iedereen blijft ook als vanouds vooral inwoner van de eigen kern. Inwoners hebben goed voor ogen wat zij belangrijk vinden en houden daar ook in de toekomst veel zeggenschap over. Dat is waar we met elkaar voor willen gaan de komende periode.”
 
Dirk van der Borg, burgemeester Molenwaard: “We hebben in de afgelopen periode een zorgvuldig proces doorlopen waarbij we stap voor stap zijn nagegaan of een fusie tussen beide gemeenten een meerwaarde biedt. In de intensieve samenwerking die is ontstaan, werd zichtbaar dat Giessenlanden en Molenwaard allebei ambitieuze gemeenten zijn die dicht bij de inwoners willen staan. Ook als de schaal van de gemeente groter wordt, blijft dat een mooi uitgangspunt waar we volop verder mee aan de slag gaan.”
 
Vervolgproces
De streefdatum voor de herindeling is 1 januari 2019. Om dat te bereiken moeten nog een aantal fasen worden doorlopen. Allereerst wordt een herindelingsontwerp gemaakt dat de gemeenteraden op maandag 30 januari 2017 behandelen. Daarna volgt het herindelingsadvies dat uiterlijk op 1 juli 2017 via de provincie aan de minister moet worden voorgelegd. En tot slot is er een wettelijk traject dat plaatsvindt onder regie van de minister. Daarbij wordt vooral gekeken naar: draagvlak, dorps- en kernenbeleid, bestuurskracht, regionale verhoudingen en of de nieuwe gemeente duurzaam in staat is om taken zelfstandig uit te voeren.

 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Groen licht gemeenteraden voor herindeling Giessenlanden en Molenwaard' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap