Recycling plastic begint bij de kwaliteit van het aanbod

Dossier Duurzaam & Energie geplaatst op donderdag 20 oktober 2016

Trefwoorden: afval recyclen, waardlanden

Gescheiden aanbieden van plastic blijft zinvol

Diverse media hebben afgelopen week kritische berichten geuit over de recycling van plastic verpakkingen. Gesteld is dat het merendeel van het gescheiden ingezamelde plastic niet wordt gerecycled. Nederland haalde in 2014 echter een officieel gerapporteerd recyclingpercentage van 50% en doet het daarmee juist erg goed ten opzichte van ons omringende Europese landen. Er is dus zeker geen reden om te stoppen met het gescheiden aanbieden en inzamelen van plastic verpakkingen. Waardlanden gaat er juist mee door om zo het recyclingpercentage verder te verhogen en bij te blijven dragen aan een circulaire economie en een beter milieu.
 
Verbeterpunten
De inzameling van plastic verpakkingen, al dan niet samen met blikjes en drinkpakken, neemt in Nederland nog steeds toe. Verbeterpunten zijn te vinden in het aanbod. Er mag zo min mogelijk vervuiling in het plastic verpakkingsafval zitten zodat er ook geen uitval is wat alsnog verbrand moet worden. Harde kunststoffen mogen bijvoorbeeld niet in de pmd-container. Het inzamelen van plastic is een relatief nieuw systeem en het verbeteren van het aanbod zal door de jaren heen komen. Het is voor iedereen even wennen.
Een ander verbeterpunt is de techniek van het sorteren. Al het plastic verpakkingsafval dat Waardlanden inzamelt, gaat naar SUEZ in Rotterdam (voorheen Sita). Daar wordt het gesorteerd. SUEZ verbetert de installaties continu zodat nog meer kunststof gesorteerd en gerecycled kan worden. U kunt daarbij helpen door verpakkingen niet in elkaar te doen maar los in de pmd-zak of -container.
Een melkpak met daarin een zakje, pakje of blikje komt niet door de herkenning van de installatie en komt inderdaad in de container om te verbranden.
 
Impuls
Ook moeten de afzetmarkten voor gerecycled plastic een impuls krijgen; daar wordt op landelijk niveau aan gewerkt. Verder is het belangrijk dat bij het ontwerp en de ontwikkeling van verpakkingen al rekening wordt gehouden met de mogelijkheden voor recycling. Het systeem van recycling van plastic verpakkingen wordt nog verder ontwikkeld om op het niveau te komen van andere verpakkingsmaterialen, zoals papier (recycling 82% in 2014), glas (recycling 79% in 2014) en metaal (recycling 94% in 2014). Uw hulp bij het gescheiden aanbieden blijft daarbij nodig: Samen Van Afval Naar Grondstof.

 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Recycling plastic begint bij de kwaliteit van het aanbod' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap