Coalitie H'VELD-G'DAM wimpelt referendum over Drechtsteden af

Regionale politiek geplaatst op woensdag 4 november 2015

Trefwoorden: av-gemeenten, drechtsteden

Het burgerinitiatief voor een referendum over Drechtsteden heeft het niet gehaald in de raad van Hardinxveld-Giessendam. Dat gebeurde afgelopen donderdag met dezelfde stemverhouding als bij het besluit over Drechtsteden op 9 juli, negen tegen zeven. Geheel in lijn der verwachting stemde de coalitie tegen het referendum. En daar hebben de zeven oppositieleden 'het maar gewoon mee te doen.'

Voor een laatste maal hoopte de oppositie dat SGP en TAB een brug zouden slaan. Het was tevergeefs. De coalitiepartijen menen dat het traject voorafgaand aan het besluit in juli goed is verlopen. Volgens beide partijen zijn de burgers al ruim voldoende over de kwestie gehoord en voegt een referendum daar niets meer aan toe.

De oppositie denkt daar in ieder geval heel anders over. CDA-fractievoorzitter Wim de Ruiter riep hardop dat de coalitie bang is voor de uitkomst van een referendum. Zijn woorden leverden hem luid geklap op vanaf de publieke tribune. Ook Jan Nederveen van de ChristenUnie wilde op die manier een reactie ontlokken door te stellen dat ,,het door jullie genomen besluit deze test toch moet kunnen doorstaan?''

Zowel SGP als TAB ging niet er niet op in. Wel reageerde SGP-voorman Arjan Meerkerk fel toen De Ruiter het Drechtstedenbesluit 'geen weloverwogen beslissing' noemde. ,,Wij bepalen zelf wat weloverwogen is en daar heeft u het gewoon mee te doen'', beet Meerkerk van zich af, die al gauw concludeerde dat dit een onderwerp is waar ze het nooit over eens zullen raken.

Een van de redenen voor de oppositie om in juli niet voor Drechtsteden te stemmen, was omdat de burgers naar mening van de ChristenUnie, PvdA, CDA en VVD onvoldoende bij het proces zijn betrokken. Volgens de oppositiepartijen voldeed de uitvoering van de burgerenquĂȘte, die eind maart is uitgezet, niet aan de afspraken. Zij wilden het besluit mede daarom uitstellen en een definitieve beslissing over afgelopen donderdag heen tillen, zodat burgers via een referendum alsnog hun stem konden laten horen.

Vanaf de tribune keek Gert Maas, indiener van het burgerinitiatief, toe hoe zijn idee het niet haalde. Hij geeft aan teleurgesteld te zijn, ook al had hij van tevoren nadrukkelijk rekening gehouden met dit scenario. ,,Ik had een beetje hoop gekoesterd dat eentje zou zeggen: laten we het doen voor de inwoners'', aldus Maas over de coalitieleden. ,,Ze willen blijkbaar geen verantwoording afleggen'', is zijn conclusie. Hij zal het gemeentebestuur nauwlettend in de gaten blijven houden. Zodoende verdween het eerste burgerinitiatief in Hardinxveld in de prullenbak.

Bron: Het Kompas van 4 november 2015

Reacties op 'Coalitie H'VELD-G'DAM wimpelt referendum over Drechtsteden af' (0)