Belangrijke stappen aanpak migratie

Landelijke politiek geplaatst op maandag 19 oktober 2015

Trefwoorden: vluchtelingen

Eind vorige week vond in Brussel een Europese Raad plaats, waar vooral werd gesproken over migratie.

Premier Rutte: "Het probleem waar we voor staan is groot, ingewikkeld, internationaal en veel koppig. Daarom pleit Nederland consequent voor een én-én-én-aanpak.

Dat betekent dat buiten Europa zoveel mogelijk wordt opgevangen in de regio. We realiseren ons overigens dat dat ook geld kost. Ten tweede binnen Europa zorgen voor een eerlijke gecontroleerde verdeling van vluchtelingen. Daarvoor is nodig dat we sterke buitengrenzen hebben en een gezamenlijk terugkeerbeleid. En ten derde is het van belang dat we in ons eigen land mensen tijdelijk opvangen, sober en rechtvaardig met oog voor de draagkracht van de samenleving.

We hebben kunnen vaststellen met de collega-regeringsleiders dat er de afgelopen maanden veel stappen zijn gezet. Er is geld vrijgemaakt voor de humanitaire situatie in de vluchtelingenkampen in de regio. Denk bijvoorbeeld aan de voedselsituatie. Er zijn stappen gezet voor het tijdelijke relocatiemechanisme. Er is een begin gemaakt met de ontwikkeling van de zogenaamde hotspots. En er zijn gesprekken op gang gekomen met de landen die op de vluchtelingenroute liggen, met wie we nadere afspraken willen maken.

Vandaag is een belangrijke volgende stap gezet, namelijk het ontwikkelen van het actieplan tussen de Europese Unie en Turkije. Dat actieplan is van belang, want met dit plan toont Turkije zich bereid tot extra opvang, met meer perspectief op scholing en werk, betere registratie, effectievere grensbewaking en ook een gezamenlijke aanpak van de criminele netwerken die zich bezighouden met mensensmokkel. Daar gaan we bij helpen, want investeren in Turkije is ook in ons eigen belang.”

TeldersCommunity
De TeldersCommunity is het online platform van ons wetenschappelijk bureau, de Teldersstichting, en is een ontmoetingsplaats voor mensen met een politieke interesse. Met een liberaal geluid, een liberaal debat, heel veel kennis en een online mediatheek.

Ga naar de TeldersCommunity >


 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Belangrijke stappen aanpak migratie' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap