Kadernota 2016-2020: op weg naar een toekomstbestendige gemeente

Giessenlandse politiek geplaatst op maandag 29 juni 2015

Trefwoorden: kadernota 2016

 
Donderdag 25 juni jl. werd in de raadsvergadering de kadernota 2016 behandeld. In een kadernota worden de bouwstenen voor de begroting van het volgende jaar vastgesteld. Hoe staan we er financieel voor, wat zijn onze plannen en hoeveel daarvan kunnen we financieel ook waarmaken.
 
Sluitende begroting
Na een lange tijd van bezuinigingen hebben we het punt bereikt dat we kunnen zeggen dat we voor langere tijd een sluitende begroting hebben. Daarvoor hebben we veel en soms pijnlijke keuzes moeten maken, ook in de eigen organisatie. Een zorgpunt is nog de grote mate van onzekerheid op het sociale domein. Er is lang gestudeerd en gedebatteerd om de voor ons nieuwe taken op een zo goed mogelijke manier vorm te geven.
 
Visie
Spannend is de vraag of het in financiƫle zin ook allemaal volgens plan gaat verlopen. De signalen die we daarvoor hebben zijn over het algemeen goed. Maar we zien die graag bevestigd door de werkelijkheid. In onze kadernota blijkt dat er dus ook ruimte is om te investeren. Dat is een keuze die wij uitdrukkelijk maken. Wij hebben een visie op onze Giessenlandse gemeenschap ontwikkeld. Samen met de bewoners van de dorpen willen we werken aan een vitale gemeente met een zelfbewuste en zelfredzame gemeenschap.
 
Investeringsplannen
De vraag welke voorzieningen daarvoor nodig zijn is een vraag die in de eerste plaats door en met de bewoners van de dorpen en de dorpsraden wordt beantwoord. De plannen die daaruit voortkomen moeten uiteindelijk door de gemeenteraad worden vastgesteld. Daarvoor hadden we al langer een beoordelingskader. Nu de raad het kader heeft vastgesteld zal (waarschijnlijk in september) tot het investeringsplan van € 38 miljoen worden besloten. Die investeringen kunnen daarna, uitgesmeerd over meerdere jaren, worden uitgevoerd. Daarmee kunnen de dorpen op een duurzame manier de toekomst in.
 
Toekomstbestendig
Het is natuurlijk uitzonderlijk dat we dit allemaal als gemeente kunnen doen. Maar als deze plannen zijn afgerond hebben we een gemeente met een gezonde begroting en een gemeenschap die in de dorpen alles heeft om zelfbewust, zelfredzaam en daarmee toekomstbestendig verder te kunnen.

 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Kadernota 2016-2020: op weg naar een toekomstbestendige gemeente' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap