Onderzoek naar een nieuwe gemeente ‘Land van Arkel tot Kinderdijk’

Molenlanden (herindeling) geplaatst op maandag 15 december 2014

Trefwoorden: fusie, herindeling, onderzoek

Politiek Giessenlanden sprak zich donderdagavond unaniem uit voor een onderzoek naar een fusie met Molenwaard.
Nu Giessenlanden, Gorinchem, Molenwaard en Hardinxveld-Giessendam er onderling niet uit zijn gekomen, gaat Giessenlanden voor de vorming van een sterke plattelandsgemeente samen met Molenwaard.
De PvdA deed nog wel een vermetele poging de vier gemeenteraden om tafel te krijgen, maar die motie werd alleen gesteund door Fractie Renes.
 
Brevet van onvermogen
De PvdA toonde zich ‘uitermate teleurgesteld’ over het afketsen van de A4-variant. “Molenwaard voelt voor ons als optie Z”, verzuchtte Ruud van Rijn. “Maar er blijven weinig andere keuzes over.” Van Rijn had weinig vleiende woorden over voor de opstelling van Gorinchem. “Gorinchem heeft zich met de brief naar de provincie een brevet van onvermogen opgespeld.”
Huib Glerum (CDA) zei veel vertrouwen te hebben in het onderzoeksproces. “Het vertrekpunt van Giessenlanden en Molenwaard is weliswaar verschillend, maar hopelijk is het einddoel gemeenschappelijk.” Fractie Renes noemde de toenadering tot Molenwaard ‘de enig overgebleven optie, niet de meest passende’.
 
Een brug te ver
“Het enige overgebleven alternatief, ik kan het niet anders duiden”, sprak Bram Visser (VVD). “Ons ideaal, één grote Alblasserwaardgemeente, is blijkbaar een brug te ver.” Ook Visser hekelde Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam, die zich ‘weerbarstig’ gedragen zouden hebben.
 
Arrogant
‘Gewoon doen’, gaf Aart Schalk (CU) een kort maar krachtig advies aan het college.
En Jan Lock (SGP): “Gorinchem zit niet te wachten op een gemeente waarin het platteland in de meerderheid is. Dat beperkt ons in onze keuzes.”
Lock betitelde de houding van Gorinchem als arrogant. Hij had dan ook weinig fidusie in de motie van de PvdA. “Een sympathiek idee, maar het wordt een herhaling van zetten.” De SGP’er wenst overigens de deur naar Gorinchem en Hardinxveld wel open te houden.
 
Tot het gaatje
Burgemeester Werner ten Kate herhaalde in de A4-gesprekken ‘tot het gaatje’ te zijn gegaan. Inhakend op de PvdA-motie: “Stilstand is geen optie, blijven praten ook niet. Achtenzeventig raadsleden in een zaaltje zetten is zonde van de tijd.”
Visser vulde in tweede termijn aan: “Als je samengaat moet de liefde van twee kanten komen en dat is met Gorinchem niet het geval.”
En dus gaat Giessenlanden op vrijersvoeten met Molenwaard. Het collegevoorstel werd uiteindelijk raadsbreed aangenomen; ook de PvdA ging mee. “Want inderdaad, stilstand is achteruitgang”, beaamde Ruud van Rijn in een stemverklaring.
 
Uitnodiging
Giessenlanden zal Molenwaard uitnodigen voor een gezamenlijk onderzoek naar een bestuurlijke fusie. Bij een herindeling ontstaat een plattelandsgemeente met 20 kernen en circa 43.500 inwoners. In de gemeenteraad van Molenwaard zal in januari 2015 over de gevraagde verloving door Giessenlanden gedebatteerd worden.
 
Bron: Het Kontakt van 12 december 2014

 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Onderzoek naar een nieuwe gemeente ‘Land van Arkel tot Kinderdijk’' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2018 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap