Interview met onze nieuwe wethouder Teus van Houwelingen

Mening(en) van geplaatst op maandag 15 december 2014

Trefwoorden: van de wethouder

Giessenlanden heeft per 11 december een nieuwe VVD-wethouder: Teus van Houwelingen, als opvolger van Bert Snoek. Hij woont samen met zijn vrouw Joke in de polder, ongeveer midden tussen Noordeloos, Hoornaar en Hoogblokland. Teus zat sinds 2010 in de gemeenteraad, waar zijn plaats nu is ingenomen door Bert Snoek.
We legden hem een paar vragen voor.
 
Heb je gelijk ja gezegd toen het partijbestuur je vroeg om wethouder te worden?
Ik heb er eerlijk gezegd wel even tegenaan gehikt. Het is een mooie functie, maar bij de Politie, waar ik werk voor de korpsleiding in Den Haag, ben ik bezig met een aantal belangrijke en interessante zaken rond de thema’s Good Governance (hoe bestuur je netjes en fatsoenlijk), recht en beleid, en enkele inrichtingsvraagstukken. Hoe organiseer je het zó dat bepaalde werkzaamheden rechtmatig en doelmatig worden uitgevoerd. Dat zal ik voor een deel los moeten laten als ik nog maar twee dagen per week voor de Politie werk en de andere drie voor de gemeente.
Nadat ik voor mezelf op een rijtje had gezet welk interessant en belangrijk werk, en fijne contacten, ik daar als wethouder voor terug zou krijgen viel het kwartje duidelijk één kant op: ik doe het! Dan moet de raad nog beslissen natuurlijk, maar dat gebeurde voltallig en zonder enige discussie
 
Waar denk je de meeste tijd en aandacht aan te gaan besteden?
Dat is nog moeilijk te zeggen. Dit college heeft het afgelopen driekwart jaar een paar belangrijke ontwikkelingen in gang gezet, en het is dan nodig om daar zo snel mogelijk bij aan te haken. Als raadslid ken ik de hoofdlijnen wel natuurlijk, maar als lid van het college van B&W moet je die processen mee leiden en sturen, zit je er veel dichter op. En ik moet snel zicht krijgen op wie is wie. De tijd dat je vanuit het gemeentehuis besliste ‘wat goed is voor het volk’ ligt ver achter ons, de meeste relaties zijn wat we noemen gehorizontaliseerd. Een wethouder heeft en onderhoudt dus een uitgebreid netwerk, en het is in mijn eigen belang om scherp te hebben wie wat doet en wat je voor elkaar kunt betekenen.
Ik weet al waar mijn prioriteit zal liggen: bij de inwoners van Giessenlanden. Maar wel met oog voor regionale en landelijke belangen. En in het besef dat je zelden een besluit neemt waar echt iedereen blij mee is. Vaak moeten belangen worden afgewogen, schaarse ruimte en schaars geld moeten eerlijk worden verdeeld, en soms moet je mensen ronduit teleurstellen omdat wat zij willen niet past in het grotere geheel. Maar juist dán, zeg ik altijd, is het van belang om zorgvuldig met elkaar om te gaan, mensen serieus te nemen. Goed beschouwd zal daar mijn meeste tijd in zitten: het managen van relaties. Met burgers, bedrijven, organisaties en overheden. En de andere collegeleden, gemeenteraad en ambtenaren natuurlijk. En dat dan weer niet als doel op zich, maar om invulling en uitvoering te geven aan de opdrachten die de gemeenteraad heeft geformuleerd.
 

 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Interview met onze nieuwe wethouder Teus van Houwelingen' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap