Raad stemt in met voorstel Glasvezel

Algemeen geplaatst op vrijdag 11 april 2014

Trefwoorden: data overdracht, internet, telefonie, tv

De gemeenteraad van Giessenlanden is op 10 april akkoord gegaan met het voorstel voor de aanleg van glasvezel in de hele gemeente inclusief de buitengebieden. De gemeente heeft al langere tijd de wens om een glasvezelnetwerk te realiseren. Er zijn echter maar weinig aanbieders die dit netwerk in het gebied buiten de dorpskernen willen aanleggen. Ondertussen is een plan uitgewerkt dat mogelijkheden biedt om toch glasvezel voor de hele gemeente te kunnen realiseren.
Wethouder Jan de Groot: “Giessenlanden is een gemeente met een relatief groot buitengebied. In dat gebied zijn veel high tech agrarische bedrijven. Voor deze, maar ook andere bedrijven, is een snelle internetverbinding van levensbelang. Een snelle internetverbinding maakt het ook voor (startende) ondernemers aantrekkelijker om zich te vestigen in de gemeente. Op deze manier willen wij als gemeente investeren in de lokale economie en de leefbaarheid in en om de dorpen.”

Investering
De totale investering voor de aanleg van het glasvezelnetwerk bedragen 9 miljoen. Om dit benodigde bedrag bij elkaar te krijgen is overeengekomen dat de gemeente een lening geeft van in totaal 7.650 000 euro aan een nieuw opgerichte stichting ‘GiessenlandenNet’. Voor de lening ontvangt de gemeente een marktconforme rente. Het restant zal door lokale private ondernemingen worden geïnvesteerd.

Inwoners bepalen
Om het glasvezelnetwerk te kunnen realiseren, moet 51% van de 6800 aansluitingen het netwerk actief gaan gebruiken. Om dat aantal te kunnen halen, is het van groot belang dat de marktpartij, ondernemers, verenigingen, dorpsraden en gemeente nauw gaan samenwerken.

Handen in één
Kid Schuijt, voorzitter van de Stichting GiessenlandenNet: ”Glasvezel in onze hele gemeente is alleen haalbaar als we als inwoners, ondernemers, verenigingen en gemeente de handen in één slaan. Na diverse gesprekken is duidelijk geworden dat er breed draagvlak en veel enthousiasme is voor de aanleg van glasvezel. Nu de gemeenteraad akkoord is gegaan met het voorstel moeten we met z’n allen aan de slag om te zorgen dat we de grens van 51% halen. Andere gemeenten hebben laten zien dat het kan, dus waarom onze gemeente niet.”

Op de hoogte blijven?
Iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen kan zich alvast aanmelden op www.giessenlandennet.nl en op deze website zal de komende tijd ook meer informatie beschikbaar komen.

Reacties op 'Raad stemt in met voorstel Glasvezel' (0)