Samenwerking Rivas Zorggroep en Hospice Gorinchem & Omstreken

Dossier Wmo & Zorg geplaatst op woensdag 2 april 2014

Trefwoorden: palliatieve zorg

Rivas Zorggroep en de Stichting Hospice-VTZ Gorinchem & Omstreken willen de inzet van vrijwilligers binnen de palliatief terminale thuiszorg stimuleren. Hiervoor tekenden zij op woensdag 26 maart een intentieverklaring als startsein van een pilot. De pilot heeft als doel de samenwerking te versterken en vrijwilligers van het hospice in te zetten bij palliatief terminale thuiszorgcliënten van Rivas. Palliatief terminale zorg gaat om de begeleiding van mensen in de laatste levensfase, thuis of in een hospice.

Met de samenwerking spelen beide partijen in op de veranderingen in de zorg. ,,Nu en in de toekomst wordt van mantelzorgers steeds meer verwacht in de zorg voor hun dierbaren," zegt Kees Heijblom, directielid Rivas Zorggroep. ,,Speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers komen bij de cliënt thuis om mantelzorgers waar nodig te ontlasten en emotionele steun te bieden. Daarnaast bieden zij de cliënt een luisterend oor. Door de inzet van vrijwilligers te stimuleren, kunnen we de palliatief terminale thuiszorg verder optimaliseren."
In het eerste gesprek neemt de zorgregisseur van Rivas thuiszorg met de cliënt de medische gegevens door. Daarnaast wordt gevraagd of ondersteuning van een vrijwilliger gewenst is. ,,Is dit zo, dan bespreekt de coördinator vrijwilligers van het hospice-vtz met de cliënt waarvoor en hoe vaak de vrijwilliger wordt ingezet," vervolgt Dick Roza, voorzitter van Stichting Hospice-VTZ Gorinchem & Omstreken. ,,De vrijwilligers nemen geen taken van de thuiszorg over maar bieden hen extra ondersteuning. 'De zorgregisseur blijft eindverantwoordelijk voor de zorg. In de zorgverlening is altijd een goede afstemming tussen de thuiszorgmedewerker en de vrijwilliger."

Ook vrijwilliger worden?
Met het oog op de toekomst zijn veel vrijwilligers nodig in de palliatief terminale thuiszorg. ,,Omdat van hen veel gevraagd wordt en om hun taak zo goed als mogelijk te kunnen uitvoeren, bieden we hen vanuit het hospice-vtz negen dagdelen scholing aan," aldus Roza. ,,Tijdens deze scholing wordt onder andere aandacht besteed aan het bieden van emotionele steun, dagelijkse verzorging aan het bed en rouwverwerking." Geïnteresseerden kunnen contact op nemen met het hospice-vtz, via info@hospice-gorinchem.nl of (0183) 40 60 40.

Voor meer informatie over palliatief terminale thuiszorg en andere diensten van Rivas kan contact worden opgenomen met Rivas Zorglijn 0900-8440 of kijk op www.rivas.nl. Voor meer informatie over de Stichting Hospice Gorinchem & Omstreken kijk op www.hospice-gorinchem.nl

Bron: Stad Gorinchem van 1 april 2014


 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Samenwerking Rivas Zorggroep en Hospice Gorinchem & Omstreken' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap