Gemeenten kiezen voor nieuwe werkwijze jeugdhulp 2015

Dossier Wmo & Zorg geplaatst op woensdag 2 april 2014

Trefwoorden: jeugdhulp, zhz

Alle 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid zijn akkoord met de nieuwe werkwijze voor jeugdhulp. Per 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Met deze nieuwe verantwoordelijkheid ontstaat de kans om de zorg voor kinderen en gezinnen te verbeteren. Dit pakken de gemeenten samen op met de aanbieders van jeugdhulp en cliëntenorganisaties in deze regio. Zo is er nu definitief ingestemd met de nieuwe werkwijze voor de jeugdhulp in onze regio voor de komende jaren.

De nieuwe werkwijze betekent dat de gemeenten de jeugdhulp dichtbij de leefomgeving organiseren van kinderen en ouders. Daarnaast wordt aan de inwoners gevraagd om zoveel mogelijk eerst zelf te kijken naar oplossingen met hulp van het eigen netwerk zoals familie of school. ,,We begrijpen dat dit niet altijd kan. Bijvoorbeeld bij kinderen die specialistische zorg nodig hebben. Dan is er de nodige zorg en ondersteuning. Daar kunnen kinderen en ouders op rekenen in 2015," aldus een woordvoerder van programmateam Jeugdhulp ZHZ.
Voor kinderen en hun gezin die ondersteuning nodig hebben, is er één contactpersoon voor hulp, zodat ze niet telkens opnieuw hun verhaal hoeven te vertellen. Dit aanspreekpunt is iemand van een jeugdteam of sociaal team in de gemeente of wijk. Het team met professionals uit de jeugdhulp sluit aan bij bestaande CJG-functies in de gemeente. Ze heeft nauwe contacten in de wijk of gemeente met allerlei organisaties, zoals onderwijs, jongerenwerk, kinderopvang, sportverenigingen en huisartsen. Zij spelen een belangrijke rol in het voorkomen en signaleren van hulpvragen en bieden hulp bij het opgroeien en opvoeden. De contactpersoon kan, in overleg met het gezin, bij bijzondere problemen specialistische hulp erbij halen.
Coördinerend wethouder regio Zuid-Holland Zuid, Michiel van de Vlies: ,,We begrijpen goed dat cliënten en gezinnen die nu jeugdhulp krijgen, zich zorgen maken over de hulp volgend jaar. Deze zorg stopt echter niet per 1 januari 2015. Met zorgaanbieders in deze regio is afgesproken dat de zorgverlening in 2015 doorgaat. Over hoe het allemaal concreet werkt volgend jaar, zullen we cliënten, gezinnen en inwoners de laatste maanden van 2014 informeren."
Om te zorgen voor goede kwaliteit van jeugdhulp komende jaren, zijn de gemeenten, zorgaanbieders en cliëntenorganisaties volop bezig om gezamenlijk de nieuwe werkwijze goed voor te bereiden. Zo leren we in 2014 met elkaar in de praktijk hoe de nieuwe werkwijze met jeugd- of sociale teams het beste werkt, om klaar te zijn voor 2015.

Bron: Het Kompas HG van 1 april 2014


 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Gemeenten kiezen voor nieuwe werkwijze jeugdhulp 2015' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap