Jan de Groot, ‘Bij de ondernemer aan tafel zitten’

Mening(en) van geplaatst op zaterdag 26 oktober 2013

Trefwoorden: lokale economie

In Giessenlanden hebben we 1409 geregistreerde bedrijven. Dat zijn er nog al wat hoor ik u denken. Misschien had u het zich totaal niet gerealiseerd. Overwegend zijn het midden- en kleinbedrijven, die op onze bedrijfsterreinen en in de lintbebouwingen zijn gevestigd. Ik ga nogal eens op bezoek bij ondernemers die aan het hoofd van deze bedrijven staan. Een gesprek met hen, levert veel informatie op.
 
Praktijk
De algemeenheden hoor ik ook wel op bijeenkomsten waar economische bedrijvigheid op de agenda staat. Bij de ondernemer zelf aan tafel zitten, is van een andere orde. Dan hoor je rechtstreeks vanuit de praktijk het wel en wee.
 
Gedrevenheid
Natuurlijk is de economische recessie vaak onderwerp van gesprek. De gevolgen zijn enorm verschillend. Wat mij elke keer weer opvalt, is de gedrevenheid waarmee de ondernemers creatieve oplossingen vinden om de gevolgen op te vangen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk punt en allang geen ‘geitenwollensokken’ uitdrukking meer. Er wordt serieus aan gewerkt. Ik kan wel zeggen dat ondernemerschap in deze situatie ten volle tot uiting komt. Dat gaat overigens niet altijd gemakkelijk. Moeilijke beslissingen over verminderen van personeel zijn soms aan de orde. Dat gaat met pijn in het hart, dat voel je.
 
Trots
Ook bijzonder vind ik steeds weer de opmerkingen over arbeidsmoraal die zo kenmerkend is voor de medewerkers uit Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Als je dat zo regelmatig terughoort van ondernemers is dat echt een kenmerk waar de regio trots op kan zijn. Wat ik ook terughoor, zijn opmerkingen over (onnodige)regelgeving en vaak lange procedures bij de gemeente om plannen te kunnen uitvoeren.
 
Buitenwerking
Dat zijn zaken die we ons als gemeente aantrekken en waar we mee aan de slag gaan. We kunnen inmiddels de nodige voorbeelden noemen, zoals het buiten werking plaatsen van de verplichte welstandstoets en een nieuw reclamebeleid. Het is een noodzaak om als gemeente, ondernemers kansen te bieden om te kunnen ondernemen. Dat bewerkstelligt werkgelegenheid en economische groei. Een bloeiend bedrijfsleven is een van de pijlers van een vitale gemeenschap en daar willen we als Giessenlanden herkenbaar mee zijn.
 
 
 
 
 
 Jan de Groot, Wethouder Economie
 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Jan de Groot, ‘Bij de ondernemer aan tafel zitten’' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap