Giessenlanden, symposium ‘Tot in de kern met bewoners’

Dossier Samenwerken geplaatst op dinsdag 8 oktober 2013

Trefwoorden: dorpsraden, kernen, symposium

Levendig symposium gemeente Giessenlanden

Ruim 80 deelnemers gingen donderdag 26 september op het symposium ‘Tot in de kern met bewoners’ met elkaar in gesprek over samenwerking tussen gemeente en inwoners. Het symposium was georganiseerd door Woonactief, de Giessenlandse dorpsraden en de gemeente Giessenlanden. Inwoners, ambtenaren, raads- en collegeleden van diverse gemeenten bespraken in ‘De Til’ in Giessenburg de mogelijkheden en onmogelijkheden van actief burgerschap. Dat dorpsraden een belangrijke rol kunnen spelen en serieus worden genomen, werd deze middag duidelijk.

Hoe houden we de dorpen leefbaar?
Wat willen en kunnen bewoners hier aan bijdragen?
En wat doet de gemeente om dat te faciliteren?
Deze vragen stonden tijdens het symposium centraal. De middag bestond uit een afwisselend programma met korte presentaties. De aftrap werd verzorgd door Werner ten Kate, waarnemend burgemeester van gemeente Giessenlanden. “De sociale samenhang in de dorpen in Giessenlanden is opvallend. Hierbij zijn de dorpsraden geen doel op zich, maar een belangrijk middel om vanuit bewoners plannen te ontwikkelen en participatie vorm te geven. Hier is geen blauwdruk voor, maar kan in Giessenlanden door elke dorpsraad op unieke wijze worden ingevuld“, vertelde Werner ten Kate.

Andere sprekers waren Frans Thissen, docent sociale geografie van de Universiteit van Amsterdam. In zijn presentatie benadrukte hij niet vast te houden aan het oude, maar met open vizier te kijken naar wat in de toekomst past en mogelijk is. Dat er andere tijden aanbreken, is iedereen duidelijk. Niet alléén de voorzieningen, maar juist de activiteiten, verenigingen, energie en solidariteit in een dorp maken het verschil.

Geert Maarse, programmamaker, journalist en presentator en geboren en getogen in Arkel, vervulde de rol van dagvoorzitter. Marko Does, secretaris gemeente Giessenlanden en Kees Boender, wethouder gemeente Molenwaard gaven inzicht in de samenwerking met inwoners in hun eigen gemeente. De dorpsraden Noordeloos, Schelluinen, Arkel en Hoornaar presenteerden wat er goed gaat en wat beter kan. Zij lieten elk een bord zien met hun belangrijkste thema’s, grootste successen en tegenvallers. Jan Ottevanger van Woonactief nam het publiek mee in de dilemma’s van de dagelijkse praktijk van kerngericht werken.

Aan stamtafels spraken verschillende groepen enthousiast over onderwerpen als kansen en valkuilen voor dorpsraden, de rol van de ambtenaar en de wil van het bestuur. De middag werd afgesloten met een levendig debat. Aan de hand van diverse stellingen gingen deelnemers met elkaar in discussie. De stellingen: ‘Dorpsraden zijn iets voor ‘pensionados’ en ‘dorpsraden worden ingezet als excuustruus’ leverden veel gespreksstof op. Na afloop keek iedereen terug op een geslaagde middag. Wat het publiek betreft is er over twee jaar weer een symposium, maar dan wel graag op een avond!

Meer informatie is te vinden op www.giessenlanden.nl.

Reacties op 'Giessenlanden, symposium ‘Tot in de kern met bewoners’' (0)