Subsidietoerisme door spookburgers

Dossier Sociaal geplaatst op zondag 12 mei 2013

Trefwoorden: gba, intake, spookburgers, subsidietoerisme

 
 
Het fenomeen toeslagenfraude door ‘spookburgers’ zet onze (landelijke) overheid voor schut, daar de bureaucratie blindelings de procedures volgen en de burger het beeld heeft van een wegkijkende overheid als het om buitenlanders gaat. Veel subsidiegelden van o.a. zorg- en huurtoeslagen konden jarenlang opgestreken worden door buitenlandse criminele netwerken. Nu overweegt het kabinet om aan buitenlanders geen vooruitbetalingen meer te doen en daarmee denkt men het probleem getackeld te hebben.
 
Oorzakelijk
De VVD stelde al eerder schriftelijke vragen over ‘spookburgers’ in Giessenlanden en aanvullende mondelinge vragen in de raadsvergadering van 25 april jl. De formele beantwoording vergrote nog meer het onbevredigende beeld van de huidige fraudegevoelige procedures waarbij gemeenten ook een belangrijke speler zijn. In deze tijd van bezuinigingen moeten wij – als lagere overheid - nog scherper op ons eigen functioneren letten. Meer aandacht hebben voor oorzaken en gevolgen, daar andere uitvoerende instanties klakkeloos de registraties overnemen uit de gemeentelijke basisadministratie.
 
Misbruik
In de praktijk blijken een aantal registraties - van voornamelijk buitenlanders - gebruikt te worden voor de verkrijging van een BSN nummer (voorheen het sofinummer) om daarmee een bankrekeningnummer op naam te openen. Hierna is het eenvoudig om bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslagen voor fictieve zaken bij de belastingdienst aan te vragen. Na deze vooropgezette misleiding verdampt deze burger en krijgt het bij de gemeentelijke basisadministratie het label van VOW’er, dat staat voor ‘Vertrokken Onbekend Waarheen’.
 
Subsidietoerisme
Een gemeente zit toch niet op deze administratieve vervuiling te wachten. Als preventie tegen subsidietoerisme heeft bijvoorbeeld Rotterdam het fysiek screenen van opgegeven woonadressen in de procedure opgenomen. Ondanks de privacy gevoeligheid vraagt de belastingbetaler bij de intake van nieuwe ingezetenen in de gemeentelijke basisadministratie meer preventieve maatregelen. Zodat in de toekomst elke vorm van subsidietoerisme bij de bron kan worden voorkomen.
 
 
 
 
 
 
 
 Ad van Duin, Raadslid VVD
 
 
 

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Subsidietoerisme door spookburgers' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap