Landelijk na anderhalf jaar al een kwart opgestapt!

Algemeen geplaatst op dinsdag 25 oktober 2011

Trefwoorden: gemeenteraad

Bijna 2500 van de 9500 gekozen raadsleden maakt haar termijn van vier jaar niet vol en haakt eerder af. In veel gevallen is dit omdat het raadswerk te veel wordt naast een gezin en vaak een drukke baan.

In de praktijk blijken vooral nieuwe raadsleden een verkeerde inschatting te hebben van de hoeveelheid tijd die het raadslidmaatschap kost. Andere raadsleden haken af omdat ze teleurgesteld zijn over wat ze kunnen bereiken. Dat blijkt vaak minder te zijn dan dat ze dachten.

De vereniging Raadslid.Nu heeft in de afgelopen weken aandacht weten te vestigen op de hoge werkdruk van raadsleden. In de media is gewezen op de noodzaak raadsleden beter te equiperen voor het werk dat alsmaar toeneemt en complexer wordt.

Toekomst

De komende decentralisatie van de jeugdzorg, de overheveling van de AWBZ-begeleiding naar de WMO en van de Wet werken naar vermogen speelt daarin eveneens een rol. Uiteraard zullen deze ontwikkelingen in het raadswerk centraal staan tijdens het jaarcongres op zaterdag 12 november in Arnhem. Thema is het ‘Raadslid van de toekomst'.

Meer aandacht voor positie raadsleden

De toekomst voor raadsleden gaat er, volgens Peter Otten, voorzitter van Raadslid.Nu, anders uit zien: ‘Raadsleden krijgen steeds meer op hun bordje. Maar we maken ons nog meer zorgen om het grote aantal raadsleden dat voortijdig afhaakt. Op dit moment zeker al een kwart van alle ruim 9.500 raadsleden. De oorzaak daarvan zit in de hoge werkdruk en vooral ook de onderschatting daarvan. Door de decentralisaties aan de ene kant en aan de andere kant de verkleining van de gemeenteraden zal die werkdruk alleen nog maar toenemen.'

Bron: Vereniging Raadslid.Nu van 25 oktober 2011

Reacties op 'Landelijk na anderhalf jaar al een kwart opgestapt!' (0)