Permanente bewoning ‘hoofdpijndossier’

Dossier Giessenburg geplaatst op zaterdag 21 mei 2011

Trefwoorden: handhaving, recreatiewoningen

Het Giessenlandse college wil dit jaar en volgend jaar 40.000 euro extra van de gemeenteraad om adequaat te kunnen optreden tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen op De Bilderhof en De Giessenburg in Giessenburg.

Met elkaar om tafel

Maar of dit geld in de raadsvergadering van eind mei beschikbaar wordt gesteld, is nog zeer de vraag. Met name VVD en PvdA lieten donderdagavond doorschemeren dat gemeente, commissie permanent wonen (CPW) en hun juridisch adviseurs eerst maar eens met elkaar om tafel moeten gaan. CPW-woordvoerder Henk Hölscher zegt in elk geval nog altijd naar een structurele oplossing te streven. “Maar naar ons gevoel is dat streven min of meer tevergeefs. We praten wel tegen elkaar, maar niet met elkaar. Misschien komt dat doordat u ons nog steeds als overtreders beschouwt. En die moet je niet belonen.” Hölscher probeerde aannemelijk te maken dat het nog slechts om pakweg enkele gevallen van ‘illegale’ permante bewoning zou gaan. En voegde er aan toe dat de gemeente in het hele proces wettelijke steken heeft laten vallen.

Onzekerheden en risico’s

Bram Visser (VVD) noemde het op de informatieavond van donderdag een ‘lastig dossier’. “Ik krijg er een beetje hoofdpijn van.” Op de gevraagde extra bedragen zitten de liberalen vooralsnog niet te wachten. “Dat heeft te maken met alle onzekerheden en risico’s. Het is daarom onze wens tóch met elkaar in overleg te komen. Natuurlijk moeten er dan compromissen gesloten worden, dat beseffen we allemaal.” Ook Berend Buddingh’ (PvdA) drong aan op een gesprek waarin helderheid komt. Zijn fractie is echter nog niet zover op voorhand compromissen te willen doen.

“Wij vragen u alleen het traject te verkorten”

Wethouder Jan de Groot wees de raad erop dat het college ‘slechts’ het door de raad vastgestelde beleid uitvoert. “Wij vragen u alleen het traject te verkorten. Het is een slepende kwestie die voor veel onrust zorgt. Daarom willen we het afronden.” Volgens De Groot hebben gemeente en CPW in de huidige situatie een tegengesteld belang. “Dat maakt het moeilijk met elkaar in gesprek te gaan.”

Bron: Het Kontakt van 12 mei 2011


Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Permanente bewoning ‘hoofdpijndossier’' (1)

Mediator nodig?

Handhaving is voor de lokale overheid een wettelijke taak. Beleidsregels zonder handhaving hebben in de praktijk veelal geen nut.
De vraag is wel, tegen welke prijs moet je de handhaving uitvoeren? Zeker in een tijd waar de leefbaarheid van dorpskernen onder druk staat, lijkt iedere euro extra er een te veel.
Straks moet er elders bezuinigd gaan worden.
Probeer te leren van andere gemeenten.
Een gemeente als Apeldoorn heeft hier bijvoorbeeld veel meer ervaring mee.

Geplaatst door Sander van Beuzekom op zondag 22 mei 2011

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap