'Proef hekwerk onder spoorbomen succes'

Dossier Arkel geplaatst op dinsdag 11 augustus 2009

Trefwoorden: spoorbomen, veiligheid

Het aanbrengen van hekwerk onder spoorbomen zorgt dat voetgangers en fietsers minder vaak onder de gesloten bomen door gaan. Dat concludeert TNO op basis van proeven die hiermee zijn gehouden. Spoorbeheerder ProRail start nog dit jaar met het aanbrengen van de hekwerken op ruim honderd locaties in Nederland.

Levensgevaarlijke situaties

Op overwegen rond stations kruipen mensen regelmatig onder de gesloten bomen door om nog snel hun trein te halen. Het zorgt voor levensgevaarlijke situaties waarbij ook regelmatig slachtoffers zijn te betreuren. Vorig jaar vonden op overwegen in Nederland 63 aanrijdingen met een trein plaats. Er waren daarbij 18 dodelijke slachtoffers te betreuren. Op een aantal overwegen bij stations zijn hekwerken aangebracht onder de spoorbomen. Deze maken het fysiek bijna onmogelijk nog onder de bomen door te kruipen. Bij de proeflocaties staken na plaatsing van de hekwerken aanzienlijk minder mensen het overpad over bij gesloten bomen.

Gedragsbeïnvloeding
Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) zullen daarnaast strenger handhaven en via educatie en communicatie richt ProRail zich nog sterker op gedragsbeïnvloeding. ProRail start dit najaar daarom een offensief om het aantal ongelukken op overwegen verder terug te brengen.
 
Bron: Stad Gorinchem van 11 augustus 2009
 

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap