Wie neem je serieus?

Dossier Schelluinen geplaatst op maandag 22 juni 2009

Trefwoorden: commissie nijpels, conferentie spoor a27, leefbaar schelluinen

Vorige week is de commissie Nijpels van start gegaan. Die commissie moet de haalbaarheid en kosten van een spoorlijn lang de snelweg A27 in kaart brengen. Het gaat daarbij om een Intercitytraject tussen Almere, Utrecht en Breda. Dat traject kruist de MerwedeLingelijn en een van de ideeën is dat er op Molenvliet (Gorinchem) een nieuw station komt. Behalve een uitbreiding van de mogelijkheden van het personenvervoer, wordt door de commissie ook onderzocht of de nieuwe spoorlijn een rol kan spelen in het goederenvervoer.

Hoezo
De Gorinchemse wethouder Van Santen ging de afgelopen week wel erg ver, toen hij volgens regionale kranten meldde dat de plannen zich zullen aanpassen aan de omgeving en dus om Schelluinen heen gaan. Om Schelluinen heen? Van Santen wil een variant ten noorden van Schelluinen. De Betuwelijn wordt met een pracht van een bocht verbonden met het nieuwe spoor! Schelluinen wordt omsloten en tevens wordt een deel van het Groene Hart aangetast. Wat bezielt die plannenmakers in Gorinchem! Hoezo overleg met de gemeente Giessenlanden? Hoezo de Lokale Structuurvisie Giessenlanden tot 2030 waarbij ten noorden van Schelluinen juist een groene agrarische buffer wordt voorzien om de verdere verstedelijking tegen te gaan! Hoezo samenwerkingsverband A/V 8, waarin de acht gemeenten in onze regio hun krachten hebben gebundeld om met elkaar op te trekken en met elkaar de strategische belangen van alle aangesloten gemeenten en hun inwoners te behartigen? In dit geval is er nog geen sprake geweest van een constructief overleg. Gorinchem trekt zijn eigen plan, ziet zijn eigen kansen en heeft lak aan bedreigingen voor de andere gemeenten en die van het Groene Hart!

Leefbaarheid
Ondanks goede afspraken om samen te werken blijft Gorinchem als het er op aan komt haar eigen eendimensionale stedelijke visie uitdragen. Ook nu weer. Want wij vinden dat de uitlatingen van de heer Van Santen dit keer echt te ver gaan, want wat dit allemaal betekent voor het dorp Schelluinen en de omgeving, laat zich raden! Wij gaan daar dus niet in mee. Wij kiezen voor de leefbaarheid van Schelluinen en de rest van de plattelandsregio. Wij gaan voor groen.

Ideeën

Voor alle duidelijkheid: op dit moment is er nog geen sprake van concrete plannen. Het gaat alleen nog om ideeën. De commissie Nijpels zal onderzoeken welke ideeën reëel en haalbaar zijn. De commissie zal adviseren welk idee in een plan wordt omgezet. Dit idee is absoluut onzinnig en wij zullen dat luid en duidelijk laten horen. Onze standpunten zijn helder. Wij zeggen: 'Ja tegen een spoorlijn. Ja tegen een station bij Gorinchem. Nee, tegen een nieuwe ingreep in het Groen Hart. Nee, tegen de verdere aantasting van de leefbaarheid van Schelluinen. Weer een aanslag op dit dorp is onverteerbaar. Het is absoluut genoeg geweest.

Bert Snoek (VVD) & Adrie Beumken (PvdA)

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Wie neem je serieus?' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap