Giessenlanden treedt toe tot Rom-S

Dossier Schelluinen geplaatst op maandag 23 februari 2009

Trefwoorden: bestemmingsplan, rom-s, schelluinen-west

De Raad van State beoordeelde eind vorige maand het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van het bedrijfsterrein voor de regionale transportsector positief. En dus kon de gemeenteraad van Giessenlanden nauwelijks een andere beslissing nemen dan toetreden tot de Rom-S.

Met stemverklaring
De fracties van de PvdA en VVD sputterden in de eerste vragenronde nog tegen. Maar toen het college afdoende werd ingelicht, ging de raad unaniem akkoord met het raadsvoorstel. VVD-er Henk Bovekerk twijfelde nog wel. “Maar ik zie in dat mijn tegenstem de rijdende trein niet zal stoppen. Ik ben voor, maar niet blij.” Zijn stemverklaring betekende een unaniem akkoord van de gemeenteraad.

Toezegging
Wethouder Berend Buddingh’ zegde nogmaals keihard toe dat alleen bedrijven uit de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden zich mogen vestigen en er absoluut geen plaats is voor ‘niet aan de transportsector gerelateerde bedrijvigheid’.

Keuze kopen of erfpacht
Collega-wethouder Wout de Jong had voor de raadsleden, en de bezorgde liberaal Snoek in het bijzonder, een geruststellend nieuwtje.
“De Rom-S is van plan met een lucratief arrangement transportbedrijven naar Schelluinen-West te krijgen. De bouwgrond hoeft niet direct te worden gekocht, maar kan in eerste instantie op basis van erfpacht worden bebouwd”, aldus De Jong, die wel aanvulde dat de liquiditeit, door het aantrekken van vreemd geld, wel iets kan verminderen.
Voor alle duidelijkheid wilde hij ook nog kwijt dat in de knel zittende transportbedrijven niet verplicht zijn naar Schelluinen-West te verhuizen. “Ze kunnen teruggaan in capaciteit of elders hun bedrijvigheid voortzetten.”

Bron: Het Kontakt van 23 februari 2009