Transporteurs niet blij met Schelluinen-West

Dossier Schelluinen geplaatst op dinsdag 3 februari 2009

Trefwoorden: schelluinen, transportcentrum

De transportsector in de regio - 48 bedrijven in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden - heeft haar krachten gebundeld bij de VNO-NCW, die nu onderzoek doet naar de gang van zaken rond Schelluinen-West. De transporteurs worden ernstig getroffen door de recessie, er zijn al ontslagen gevallen, en uitgerekend nu ploft een brief van de gemeente op de mat: 'We gedogen uw bedrijf hier niet langer, u moet verhuizen naar het nieuwe transportcentrum'.

Verkeerde locatie

Sommigen hebben al gezegd: ,,Als 't zo moet, stoppen we ermee." Voorzitter Robert van Brakel van de kring Alblasserwaard van VNO-NCW legt uit dat enkele grote transporteurs nu aan het randje van de afgrond staan. ,,Met dit duwtje kan het afgelopen zijn," zegt hij.
,,Bij Schelluinen-West zijn veel partijen betrokken. Wij willen met ons onderzoek een neutraal verhaal neerzetten over wat het concreet betekent voor deze sector. We zijn het eens dat grote transporteurs beter niet in de kleine kernen gevestigd kunnen blijven. Dat is niet het punt van discussie. Maar wij willen precies weten hoe het financieel zit voor de bedrijven en of Schelluinen wel een handige plek is. De infrastructuur en daarmee de bereikbaarheid is daar namelijk catastrofaal, niet handig als je een transportbedrijf hebt. Misschien zijn locaties bij Meerkerk of Vuren veel beter."


Onderzoek

  Van Brakel roept ook de gelieerde branche op zich te melden voor het onderzoek. ,,Er is nu veel geroezemoes. De meeste bedrijven zijn begonnen op een boerenerf. Uitbreidingen op agrarische grond werden door die gemeenten jarenlang gedoogd. Zij worden nu gedwongen te investeren in de veel duurdere grond van het transportcentrum. Zo'n verhuizing kost enkele miljoenen per bedrijf. De aangesloten gemeenten verdienen er veel geld mee, 15 procent van de opbrengst. Misschien kan dat wat lager."
De opbrengst, die 15 procent, is bedoeld om de achtergebleven locaties Groene Hartvriendelijk in te richten. Nu staan voor sommige locaties bungalows gepland. Dat is bij de transporteurs tegen het zere been.


Aan de beurt

Ondertussen heeft de Raad van State uitgesproken dat Schelluinen-West er moet komen. Het eerste contract met een transporteur is al gesloten. ,,En we zijn met een aantal bedrijven in onderhandeling," aldus de Gorcumse burgemeester Piet IJssels. Door de recessie kan de uitgifte van de grond volgens hem wat langer duren. ,,En misschien kan het rendement voor de gemeenten bijgesteld worden van 15 naar bijvoorbeeld 12 procent, maar de waarde van de grond (200 tot 250 euro) moet betaald worden."
Volgens IJssels hebben de transporteurs, die op goedkope agrarische grond konden uitbreiden, jaren veel goedkoper kunnen werken dan collega's die wel het volle pond voor hun locatie betaalden. ,,Dat gedogen is eigenlijk een vorm van concurrentievervalsing. Nee, nu zijn zij aan de beurt. Ze hebben een aanschrijven gehad dat ze moeten vertrekken. In redelijkheid, één jaar of zo. Dat is allemaal niet zielig, maar heel normaal." 

 

Bron: Het Kompas van 3 februari 2009

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap