Onduidelijkheid over de verkoop van de waterplas De Donk

Dossier Hoornaar geplaatst op vrijdag 26 december 2008

Trefwoorden: de donk, natuurbad

Hengelsportvereniging De Donk vind het helemaal niets dat Giessenlanden natuurbad De Donk in Hoornaar voor 1 euro wil verkopen aan zwemvereniging De Donk.

Medegebruiker
Een slechte zaak, zo meent de hengelsportvereniging. “Nu zal dit unieke gebied voor een zevental jaren in handen worden gegeven van een bestuur dat de laatste jaren geen enkel initiatief tot behoud heeft getoond”, stelt Jan Roodhorst, secretaris van de visclub. “In de afgelopen jaren hebben we als hengelsportvereniging teveel de suprematie van de zwemvereniging ervaren. Onze club staat in de ogen van de bestuurders van De Donk niet in hoog aanzien. In de bloeiperiode had het bestuur het liefst dat clubje sportvissers opgedoekt. De rechten van de visvereniging waren altijd ondergeschikt aan die van de andere vereniging. Dat blijkt ook min of meer uit de handelwijze van het gemeentebestuur. Als medegebruiker van de plas worden we in de verkoop niet gemoeid.”

Bredere stichting
Wat hengelsportvereniging De Donk betreft komt er een heel andere oplossing. Liefst geen verkoop, maar als dat dan toch moet, ‘aan een bredere stichting’. Roodhorst: “Zwemmers, vissers en iedereen die in welk jaargetijde ook rond de plas recreëert zouden daaraan deel moeten nemen. Op die manier krijgt Giessenlanden een verkooppartner met in ieder geval een breder draagvlak.”

Achtergrond
Giessenlanden gaat over tot de verkoop omdat de gemeente nog jaren achterstallige onderhoudssubsidie uit moest betalen. De zwemvereniging heeft dat aangekaart bij de bezwarencommissie. Die heeft het gemeentebestuur geadviseerd om met de zwemvereniging om de tafel te gaan zitten. Het overleg leidde tot het voorstel om de achterstallige som uit te betalen en De Donk aan de zwemvereniging te verkopen.

Bron: Het Kontakt van 23 december 2008