Gezamenlijke plusklas O2A5 in Giessenlanden

Dossier Hoornaar geplaatst op donderdag 25 april 2013

Trefwoorden: basisschool, o2a5

Onderwijs voor het slimme kind kan beter, vindt openbare basisschool Klim-op in Hoornaar. Klim-op riep de teams van de bij O2A5 aangesloten scholen in Giessenlanden bijeen. Na de meivakantie start een plusklas voor dertig leerlingen. De bovengenoemde scholen brengen hun slimme leerlingen uit de groepen 6 en 7 straks elke woensdag naar Hoornaar voor onderwijs over bijvoorbeeld mythologie en meteorologie.

Marije Ruben, leerkracht en meer-bagage-traject-specialist op Klim-op: “Na de zomervakantie zetten we de Plusklas voort in de groepen 7 en 8. We beginnen op woensdag 15 mei met een kennismaking. Op woensdag 22 mei komen leerlingen uit de bovenbouw van het gymnasium Camphusianum om met de kinderen aan de slag te gaan. Zij gaan modules verzorgen over vakken waarin zij uitblinken."

Microscoop
De leerlingen van Klim-op krijgen nu al les van gymnasiumleerlingen. "Meestal op onze eigen school, een enkele keer op het gymnasium in Gorinchem. Verder komen er experts om lessen te verzorgen, bijvoorbeeld over hypotheses opstellen, onderzoek doen, verslagleggen, programmeren, werken met een microscoop. Voor de onderbouw zijn er lessen over het menselijk lichaam of ridders en kastelen."

Op Klim-op heeft de groep die naar de plusklas gaat de afgelopen tijd les gehad over de inhuldiging van de koning. "We zijn op Klim-op al een tijdje bezig om kinderen extra uitdaging te bieden. Begin dit schooljaar hebben we besloten om daar meer structuur in aan te gaan brengen. Vervolgens zeiden we: jammer dat dit er alleen is voor onze eigen leerlingen. Toen hebben we eerst alle directeuren van O2A5 in Giessenlanden bijeen geroepen. Zij zijn enthousiast.”
 
Hangmat
Eén van de belangrijke doelen is dat slimme leerlingen leren om te leren.  “Ze zijn gewend om leerstof een paar keer door te lezen en dan weten ze het wel. Daardoor lopen ze vast als de lesstof in het voortgezet onderwijs moeilijker wordt. Ze hebben niet geleerd om door te zetten en hebben hun eigen grenzen niet leren kennen."

De plusklas-leerlingen krijgen straks ook leerwerk mee en maken toetsen. "We willen doen wat aansluit bij wat ze aankunnen, zorgen dat ze een realistisch zelfbeeld krijgen. Er is al jaren aandacht voor kinderen die minder aankunnen, maar ook kinderen die méér aankunnen hebben extra aandacht nodig om ze uit hun ‘hangmat’ te krijgen. Als zij niet uitgedaagd worden, kunnen ze emotionele problemen krijgen. We hebben vorige week een avond gehad met ouders van de plusklas-leerlingen. Zij reageerden heel dankbaar.” Marije is blij met haar directeur, Marion Dammers. “Onze directie is goed bezig. Belangrijk, want je kunt dit als leerkracht niet alleen.”
 
Bron: Het Kontakt van 24 april 2013

Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Gezamenlijke plusklas O2A5 in Giessenlanden' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap