Gemeenten stemmen in met Verpakkingenakkoord

Dossier Milieu & Groen geplaatst op vrijdag 21 december 2012

Trefwoorden: afvalinzameling

Minder en duurzamere verpakkingsmaterialen, inzameling en hergebruik: Rijk, bedrijfsleven en gemeenten hebben hierover nieuwe afspraken gemaakt. Een grote meerderheid van de gemeenten stemt in met de raamovereenkomst die geldt voor de jaren 2013-2022.

Dat blijkt uit een ledenraadpleging van de VNG. De Raamovereenkomst Verpakkingen garandeert dat gemeenten verpakkingsmaterialen kunnen blijven inzamelen.

Producent verantwoordelijk
De wet stelt dat het inzamelen en verwerken van verpakkingsmaterialen, zoals glas en kunststof, een verantwoordelijkheid is van het ‘verpakkende bedrijfsleven’. Dit principe staat bekend als de zogeheten producentenverantwoordelijkheid.

Het bedrijfsleven maakt gebruik van de hulp van gemeenten die immers goede voorzieningen hebben voor afvalinzameling. Gemeenten zamelen het verpakkingsafval voor het bedrijfsleven in en krijgen daarvoor een vergoeding, zodat de kosten niet bij de belastingbetaler komen te liggen.

Bron: VNG van 12 december 2012

Reacties op 'Gemeenten stemmen in met Verpakkingenakkoord' (0)