Grootste bezuinigingen in Gorinchem op welzijn en cultuur

Regionale politiek geplaatst op dinsdag 16 oktober 2012

Trefwoorden: bezuinigingen, cultuur

Stichting De Nieuwe Doelen, stichting TOON en stichting Staerk houden zeer waarschijnlijk op te bestaan nu de gemeente van plan is de subsidies aan deze instellingen te stoppen. De bibliotheek zal verhuizen naar het Gorcums Museum, dat het 'Huis van Inspiratie' wordt. Het gebouw de Nieuwe Doelen wordt een groot dorpshuis, maar behoudt wel een podiumfunctie voor de stad.

Rode draden
De maatregelen die de gemeente nu neemt zijn immens. Het college van B en W en de raadsleden vergaderen en overleggen al maanden in beslotenheid over een nieuwe koers en hoe deze dan ingevoerd kan worden. Er zijn 'rode draden' bedacht voor alle sectoren. De hoofdgedachte bij dit alles is dat instellingen en instituten niet langer subsidies krijgen, maar initiatieven en 'functies' wel.
Gorinchem behoud op deze manier dus bijvoorbeeld een theaterfunctie en een muziekschoolfunctie, als TOON het voor elkaar krijgt een soort doorstart te maken met ZZP muziekdocenten. Om die reden wordt gesproken over een gecontroleerde liquidatie van TOON. Daarmee kan een faillissement worden voorkomen. TOON ontving jaarlijks 6 ton subsidie van tien gemeenten. Er werken 30 docenten in loondienst (veelal muziekdocenten) en circa 50 ZZP'ers (bijvoorbeeld docenten voor culturele cursussen). Bij een faillissement van TOON zouden de kosten voor de tien aangesloten gemeenten op € 4.7 miljoen kunnen komen voor afvloeiing van personeel en een sociaal plan.

Eén jaar de tijd
Het bestuur van TOON overlegt nu of en hoe in een andere vorm met ZZP'ers verder gewerkt kan worden. ,,We willen alle medewerkers, die nu in loondienst zijn, helpen ZZP'er te worden,'' aldus directeur Johan Boonekamp van TOON. Voor dat proces krijgt TOON één jaar de tijd.
Hoe het precies verder moet met de Nieuwe Doelen, het Gorcums Museum en de bibliotheek is nog niet besloten.

Bron: Stad Gorinchem van 16 oktober 2012

Reacties op 'Grootste bezuinigingen in Gorinchem op welzijn en cultuur' (1)

Cultuur,

Gorinchem weet niet waar ze mee bezig zijn, afbreken wat al 50 jaar bestaat. Bijvoorbeeld 'De Nieuwe Doelen'. Wij uit de buurtgemeenten gaan ook daar met veel plezier naar toe. Gorinchem is toch een regio gemeente? Zoals het er nu uit ziet kunnen wij daar straks niet meer naar toe!

Geplaatst door G.A. op zaterdag 3 november 2012