Schuldhulpverlening anders organiseren

Dossier Sociaal geplaatst op donderdag 19 april 2012

Trefwoorden: rsd, schuldhulpverlening

De Regionale Sociale Dienst (RSD) gaat de schuldhulpverlening anders organiseren. De gemeenten krijgen per 1 juli de regie over deze dienstverlening, die tegelijkertijd met minder middelen moet worden uitgevoerd. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw beleidsplan, waarbij de verantwoordelijkheden meer bij de cliënten komen te liggen en er wordt ook een beroep gedaan op zelfredzaamheid. Niet iedereen met schulden kan straks nog worden geholpen.

Tijdens een informatiebijeenkomst in De Til in Giessenburg kwamen gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld, de cliëntenraad van de RSD en anderen luisteren naar de stand van zaken rond de schulddienstverlening. De RSD voert de wet uit voor negen gemeenten in deze regio. Bijna 28 procent van de inwoners kampt met betalingsachterstanden. Het aantal hulpvragen voor schuldsanering is in de periode 2008-2010 bijna verdubbeld. De cijfers van 2011 zijn nog niet beschikbaar, maar in deze regio zou sprake zijn van een lichte daling.

Schuldhulpverlening staat onder druk

Er wordt een forse toename van het aantal hulpvragen verwacht. En de hulpvragen worden complexer. Soms is er sprake van verscheidene hypotheken en andere schulden in één huishouden. Het zal moeilijker worden problemen op te lossen en in sommige gevallen zullen mensen moeten leren leven met schulden.
Er blijken verscheidene soorten van schulden te zijn. Overbesteding - meer geld uitgeven dan er binnenkomt - komt het vaakst voor. In samenwerking met vrijwilligers van de Stichting Leergeld kan hieraan gewerkt worden. Er wordt hierbij tevens een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van cliënten, bewustwording en zelfredzaamheid. Ook worden mensen in het sociale netwerk van cliënten ingeschakeld. Zoals maatschappelijk werkers van Rivas en medewerkers van de Voedselbank opmerkten, zijn velen niet in staat hun geldzaken zelf in orde te brengen en te houden.

RSD pakt dienstverlening anders aan

De RSD zal bij de dienstverlening nieuwe stijl daarom onderzoeken waarom cliënten in de problemen zijn gekomen. Er wordt een 'sociale foto' van cliënten gemaakt. De 'sociale foto' biedt een plaatje van achtergrond, houding, zelfredzaamheid, vaardigheden en belemmeringen van cliënten. Daaruit moet dan blijken of cliënten hun huishoudboekje aankunnen. ,,Eerst ging de dienstverlening hoofdzakelijk over geld, nu meer over sociaal netwerk.
Tenslotte komt niet langer iedereen in aanmerking voor schulddienstverlening van de RSD. Er komen uitsluitingsgronden zoals fraude of stelselmatig niet komen opdagen bij de budgetcursus. Onlangs kwamen er slechts 7 van de 30 genodigde cliënten naar de cursus.

Bron: Stad Gorinchem van 19 april 2012