Herman van Santen, “Trots op agrariërs”

Provinciale politiek geplaatst op zaterdag 14 april 2012

Trefwoorden: agrarische ondernemers, provinciale staten

Vorige maand bracht de Statenfractie van de VVD een werkbezoek aan de Alblasserwaard. Samen met liberale wethouders en raadsleden uit de omgeving bezochten zij drie bijzondere melkveeboerderijen. De politici waren onder de indruk van de ondernemersgeest van de agrariërs.

De mooie lentedag begint in het gemeentehuis van Giessenlanden, in het dorp Hoornaar. Wethouder Jan de Groot vertelt dat er in 1965 een grote ruilverkaveling plaatsvond, waarvan de regio nog steeds profiteert. “Er zijn toen diep in de polders wegen en boerderijen aangelegd. Daardoor zijn onze boerderijen nu nog altijd goed bereikbaar. We mogen de toenmalige bestuurders dankbaar zijn voor dit dappere innovatieve besluit.” De wethouder kondigt aan dat er drie 'zeer ondernemende' agrarische bedrijven worden bezocht.

Doe het gewoon

De Groot heeft geen woord te veel gezegd. Al bij de eerste stop wordt de fractie overweldigd door het enthousiasme van het echtpaar Slob, dat een biologische boerderij runt met veel aandacht voor natuur- en landschapsbeheer. Terwijl het gezelschap op een platte kar achter een tractor de weilanden in trekt, legt Teunis Jakob Slob uit dat hij een deel van zijn grond aan de weidevogels gunt. Hij ontziet kansrijke percelen en pompt zelfs actief water op zijn land. Zo krijgen de vogels de kans hun nest uit te broeden. Slob roept natuurminnende collega's op om vooral zelf het initiatief te nemen: “Als je het risico kunt dragen, wacht dan niet tot de overheid het komt vragen. Doe het gewoon. Daar ben je ondernemer voor.”

Maximale vrijheid

Het bedrijf van Kees en Cora Romijn, de tweede stop, werkt met een melkrobot. De politici kijken bewonderend naar het apparaat dat door middel van een sensor alle details van de individuele koe kan uitlezen. Cora Romijn vertelt dat ze een systeem van maximale vrijheid hanteert: “De koe bepaalt bij ons zelf wanneer ze eet, zich laat melken en naar buiten gaat. Als dank krijgen wij extra melk.” Veel agrariërs met een melkrobot laten hun vee niet naar buiten, omdat er dan voortdurend koeien heen en weer lopen over het erf. Romijn legt actief aan andere boeren uit dat de combinatie wel degelijk mogelijk is.

Het dierenwelzijn is op dit bedrijf dus goed geregeld, maar de VVD'ers willen graag weten hoe Cora Romijn in dat kader over megastallen denkt. Ze is duidelijk: “Een melkveehouder kan in zijn eentje een bepaald aantal koeien verzorgen. Als hij wil uitbreiden, heeft hij meer personeel nodig. De aandacht voor de koeien blijft dan dus gelijk. Ook bij megastallen wordt het comfort van de koeien goed in de gaten gehouden. Ik vind het een flauwekuldiscussie.”

Draaimelkstal

De Statenfractie ziet even later met eigen ogen dat Romijn de waarheid spreekt. Met in totaal 400 dieren kan De Heihoeve BV volgens sommigen een megastal genoemd worden. Bedrijfsleider Louis de Groot leidt de politici rond. Hij toont drie torensilo's: gigantische cilinders waar hoogwaardig voedsel voor de koeien wordt opgeslagen. De silo's zijn alleen in de winter nodig, want in de zomer gaan alle koeien naar buiten. Op de vraag of dat geen enorme operatie is met zo veel dieren, haalt De Groot zijn schouders op. “Nee, dat is geen enkele moeite. Kwestie van het hek open zetten.”

De veehouder laat het gezelschap vervolgens een indrukwekkende draaimelkstal zien, waarin 32 koeien tegelijk kunnen worden gemolken. De Groot wil nog wel wat kwijt over dierenwelzijn: “Het is heel simpel: ik wil dat mijn koe het net zo goed heeft als ikzelf. Dan levert zij mij extra melk. Je krijgt trouwens niet eens een vergunning als het dierenwelzijn niet op orde is.”

Bewondering

Aan het einde van het werkbezoek spreekt fractievoorzitter Floor Vermeulen zijn bewondering uit. “Ik vind het echt heel bijzonder dat wij dit soort bedrijven in Zuid-Holland hebben. In plaats van discussiëren over de hoeveelheid grond die zo'n bedrijf in beslag mag nemen, zou de provincie juist trots moeten zijn op deze ondernemers.”

 

 

 

 

 

 

Herman van Santen, Statenlid ZH. Herman is woordvoerder Ruimte & Leefomgeving en woordvoerder Groen & Water.


Laat een reactie achter

Naam:
*
E-mail:
*
Titel:
Reactie:
*

Reacties op 'Herman van Santen, “Trots op agrariërs”' (0)

Voeg toe aan Delicious Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Linked In Voeg toe aan NUjij Voeg toe aan Technorati Voeg toe aan Twitter 
© 2019 VVD Giessenlanden  |  Colofon  |  RSS | Sitemap