Open Monumentendag Giessenlanden

zaterdag 10 september 2016 op locatie in diverse kernen om 10:00

Open Monumentendag met als thema "Iconen en symbolen"

Op zaterdag 10 september 2016 organiseren de historische verenigingen van Giessenlanden van 10.00-16.00 uur diverse gratis activiteiten in het kader van de Open Monumentendag die dit jaar het thema ‘Iconen en symbolen’ heeft. Ook zijn er dan veel monumenten te bezichtigen, zoals een kaaspakhuis, melkfabriek en een boerderij. Maar ook prachtige kerken, beelden en musea. Kijk voor een compleet overzicht op www.historischevereniging.nl of www.giessenlanden.nl

Meer informatie over het aanbod in de dorpen

Arkel

In Arkel kan de Koepelkerk worden bezocht. Op de plaats van de huidige Koepelkerk stond omstreeks het jaar 640 al een houten kerk. De Koepelkerk is in 1999 gerestaureerd en een gedeelte van het interieur is toen vernieuwd. In de bovenlichten van de ramen zijn Christelijke symbolen in gekleurd glas verwerkt. Verder in Arkel: museum het Kaaspakhuis, geopend van 10.00-16.00 uur, Betondak en melkfabriek De Linge (beide niet van binnen te bezichtigen) als iconen van de industrialisatie aan het begin van de vorige eeuw en het monument op Plein 983, een icoon dat herinnert aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Giessenburg

In de Hervormde Kerk te Giessenburg vertellen gidsen over het kerkgebouw en de heren van Giessenburg. De kerk dateert uit ongeveer 1450. In museum Het Reghthuys (voormalig gemeentehuis) is, speciaal voor Open Monumentendag, een doorlopende fotopresentatie over de heren van Giessenburg. Verder is er een tijdelijke expositie over Mode en Textiel uit vroeger tijd, een videofilm over het Vliegeniersmonument Giessenlanden WO2 en de permanente expositie over de cultuurhistorie van Giessenburg en omgeving. Verder in Giessenburg: het vliegeniersmonument Giessenlanden WO2, als symbool ter gedenken aan de zes neergestorte vliegtuigen in Giessenlanden in de Tweede Wereldoorlog.

Hoogblokland

Centraal in Hoogblokland staat de beeldengroep "Het blussen van een brand in vroeger dagen" van Marcus Ravenswaaij. Een icoon van de manier van brand blussen in vroeger dagen. Dit beeld staat tegenover de Hervormde kerk te Hoogblokland (niet geopend op Open Monumentendag) en het voormalige stadhuis van Hoogblokland, nu in gebruik als huisartsenpraktijk.

Hoornaar

Boerderij "De Kerkbuurt", Dorpsweg 125, Hoornaar, is de fraaist bewaarde boerderij van Hoornaar, een icoon. De bewoonster van dit prachtig gerestaureerde pand kan er boeiend over vertellen.
Deze boerderij staat tegenover de monumentale hervormde kerk met pastorie. De kerk is geopend, er is een optreden van het Zederiks Christelijk Mannenkoor van 10.30-12.00 uur en op andere tijden is er orgelspel.
Verder in Hoornaar: het beeld van de stier Dirk IV, een icoon van Hoornaar. Stier Dirk IV werd in 1911 aangekocht door de Hoornaarse fokvereniging Verbetering Zij Ons Doel en bleek een zeer goede investering. Dirk IV zorgde voor veel nakomelingen, die veelvuldig prijzen in de wacht sleepten. Hierdoor werd Hoornaar bekend in fokkerswereld in binnen- en buitenland. Het beeld is gemaakt door Marcus Ravenswaaij. Het beeld stond eerst op de kruising Hoge Giessen/Dorpsweg, maar is in 2008 verplaatst naar de huidige locatie: het Dirk IV-plein.

Noordeloos

In Noordeloos staat de St. Bonifatiuskerk (hervormde gemeente). De kerk is geopend van 10.00-16.00 uur. Om 14.00 uur is er een gratis miniconcert van het Zederiks christelijk mannenkoor. De kerk stamt uit de 15de eeuw. In het koor is o.a. een groot grafmonument voor Martinus van Barnevelt (1781), een rijke koopman, woonachtig in Gorinchem, tevens Heer van Noordeloos en Overslingeland, te zien. Verder in Noordeloos: het verenigingsgebouw, Noordzijde 3, van de Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos is geopend van 10.00-16.00 uur. De daar aanwezige oudheidkundige voorwerpen zijn veelal giften van particulieren.